Троїцька поминальна субота 2021 / фото ua.depositphotos.com

Щорічно напередодні великого свята Трійці віруючі відзначають Вселенську батьківську суботу. У цей поминальний день читають молитви за всіх померлих християн "від початку роду, з часів Адама". Особливо важливо вшанувати людей, які не були гідно поховані: зниклих безвісти, загиблих на війні і на чужині, померлих у катастрофах. Також в цей день важливо помолитися за рідних і близьких, помолитися за упокій їх душ.

Коли відзначається Троїцька батьківська субота

Троїцька поминальна субота відзначається за день до Трійці, яка у 2021 році випадає на 20 червня. Таким чином, поминальна субота цього року відзначиться 19 червня. Дата Трійці змінюється щороку, оскільки вона святкується через 50 днів після Великодня.

До речі, Трійця в 2021 році подарує українцям додатковий вихідний у понеділок.

Відео дня

Як поминати покійних на Троїцьку батьківську суботу

Мета цієї батьківської суботи - нагадати християнам, що всі віруючі живі перед Богом. У цей день моляться про прощення гріхів померлих людей. Для цього вимовляють: "милості Божого, Царства Небесного і залишення гріхів їх, у Христа Безсмертного Царя і Бога нашого просимо". У храмі проводиться молитва за всіх християн.

Читайте такожКоли День незалежності України 2021: дата та історія, додаткові вихідніПарафіяни можуть передати батюшці листок з іменами покійних рідних - тоді їх згадають на літургії. Віруючі відвідують могилу покійного, прибирають її і читають молитву за упокій душі. Вдома влаштовують поминальний обід. На стіл подають млинці, кутю, кашу.

Що не можна робити в Троїцьку батьківську суботу

  • Ні в якому разі не можна влаштовувати застілля на кладовищі, пити і їсти біля могил, залишати біля могил алкоголь.
  • На поминальний обід не можна вживати алкоголь.
  • Не можна проводити прибирання в цей день. Краще прибратися напередодні.
  • Не варто в цей день лаятися і лихословити, а також погано відгукуватися про загиблих.

Вам також може бути цікаво: