Коли Ураза-байрам 2022 / фото ua.depositphotos.com

Щорічно в кінці священного пісного місяця Рамадан мусульмани відзначають свято розговіння Ураза-байрам, відомого також як Ід-аль-Фітр. Для мусульман це один з найважливіших днів у році. Складний і тривалий піст закінчується, а після ранкової молитви харчові обмеження знімаються.

Коли відзначається Ураза-байрам у 2022 році

Дата свята щорічно змінюється і визначається за місячним календарем. Ураза-байрам у 2022 році святкується 2 травня, але саме святкування в ісламі починається після заходу сонця 1 травня. У мусульманських країнах цей день оголошений вихідним.

Історія і суть свята Ураза-байрам

Ураза-байрам вважається древнім святом і відзначається ще з часів пророка Мухаммеда. Це свято завершує Рамадан – місяць посту, коли мусульмани нічого не їдять і не п'ють від світанку до заходу. 

Відео дня

Читайте такожВихідні на Різдво та Новий рік 2022: скільки днів відпочинку отримають українціНа Ураза-байрам мусульмани накривають багатий і пишний стіл, відзначаючи кінець довгого посту. Приступати до трапези можна після колективної молитви. На трапезу запрошують всіх рідних і сусідів, надягають кращий одяг.

Важливим елементом свята є Закят аль-Фітр – милостиня, яку виплачують всі мусульмани до настання Ураза-байрам. Милостиню зазвичай виплачують крупами або фруктами.

Коли у 2022 році відзначаються інші мусульманські свята

Рамадан: 2 квітня – 1 травня

Курбан-байрам: 9 липня

Мусульманський Новий рік: 29 липня

Ашура: 8 серпня