Курбан Байрам 2021 / pinterest.ru

Курбан Байрам - одна з двох головних подій в році для мусульман і відзначається вона через 70 днів після свята "Ураза Байрам" - другого великого свята і дня закінчення посту в священний місяць Рамадан.

Курбан Байрам - традиції

Відзначається це свято на честь закінчення паломництва мусульман до Мекки - хаджу. Вважається, що хоч раз в житті, але кожен мусульманин повинен зробити хадж. У мусульманському календарі 12 місяців і близько 354 днів, тому свята постійно зсуваються за григоріанським календарем. Фіксованих дат немає.

Детально про традиції Курбан Байрам ми розповідали в цій статті.

Відео дня

Як святкують Курбан Байрам

Як святкують Курбан Байрам / pinterest.ru

Цього року подія випадає на 20 липня (вівторок), триває 3 дні, закінчується 23 липня. Але відзначати мусульмани починають вже ввечері 19 серпня - в понеділок. Причому, тривалість бенкетів може варіюватися в залежності від країни - десь святкують два тижні (як, наприклад, в Саудівській Аравії), а десь 2-3 дні.

Читайте також19 липня: народне свято сьогодні, що не можна сьогодні і які прикметиВідзначати подію починають вже з раннього ранку - надягають чистий одяг, здійснюють повне обмивання і йдуть на молитву в мечеть. Там читають Коран і слухають імама, який розповідає про традиції свята і важливість жертвопринесення.

В якості жертви майже завжди з'являється баран. Альтернатива - коза або вівця, якщо немає грошей на барана. Після того, як жертвопринесення було скоєно, шкури віддають в мечеть, м'ясо варять і з'їдають під час трапези. 1\3 від тварини дозволяється принести додому для святкового столу, а 1\3 - роздати жебракам. Вважається, що жертва, принесена Аллаху, повинна стати допомогою нужденним і винагородою жертвуючим. 

Курбан Байрам - що не можна робити

  • Яку б тварину не приносили в жертву, її вік не повинен бути менше півроку.
  • Сама тварина повинна бути здоровою: не можна жертвувати кульгавих, сліпих або хворих тварин.

  • Перед молитвою не можна їсти.
  • Не варто надягати речі темних кольорів.
  • І ні в якому разі не можна розплачуватися з людиною, яка різала жертовне м'ясо (цій людині треба дати частину від страви – щоб уникнути нещастя і хвороб).

Привітання з Курбан Байрам - вірші та листівки

Привітання з Курбан Байрам / bipbap.ru

Зі святом Курбан Байрам! Нехай разом з цією подією в ваш будинок увійде щастя і любов, а душі очистяться від печалі і негативу. Нехай Аллах буде завжди в ваших серцях і в ваших думках. Нехай ваша віра буде безмежна, а життя - праведне і чисте, як найчистіший алмаз. Любові вам і благополуччя!

***

Свято Курбан Байрам / bipbap.ru

Вітаю зі святом Курбан Байрам! Бажаю, щоб у Вашому житті було найсильніше - сім'я, найсвітліше - помисли, і справжнісіньке - любов. Будьте щирі, бережіть рідних і завжди майте віру і надію!

***

Листівка Курбан Байрам / bipbap.ru

Вітаю вас з одним з головних мусульманських свят - Курбан байрам! Від щирого серця бажаю, щоб Аллах почув всі ваші молитви і благословив вас, Ваших рідних і друзів. Нехай всі ваші добрі помисли і вчинки будуть по справедливості винагороджені щастям, благополуччям, міцним здоров'ям і довголіттям.

***

Як привітати з Курбан Байрам / bipbap.ru

У славне і світле свято Курбан Байрам бажаю міцної віри, міцного здоров'я, чистих помислів, щедрості душі, поваги оточуючих, любові і благополуччя. Нехай це свято проллє світло на життєвий шлях і допоможе вибрати правильну дорогу, Нехай Аллах завжди допомагає, Нехай серце і душа завжди жадають добрих вчинків.

***

Оригінальні привітання зі святом / bipbap.ru

Вітаю зі святом Курбан Байрама і від душі хочу побажати щасливого і благополучного життя, в якій твоє серце завжди буде готове пожертвувати чим-небудь в ім'я світла і любові, добра і честі. Нехай твій шлях осяває яскраве сонце надії, нехай твої щирі молитви неодмінно будуть почуті, нехай нагородою за твоє милосердя і самовідданість стане міцне здоров'я всієї родини і достаток в твоєму домі.

Вас також може зацікавити: