Лазарева субота 2023 / pixabay.com

Лазарева субота - це день, коли згадують диво, яке сотворив Ісус Христос. УНІАН розповідає, що можна і що заборонено робити.   

Раніше ми розповідали, коли Вербна неділя 2023 і традиції цього дня.

Лазарева субота - що святкують в цей день

Свою назву Лазарева субота отримала від імені святого Лазаря, який жив недалеко від Єрусалиму, в селищі Віфанія і був другом Христа. Одного разу Лазар захворів і помер - це сталося за чотири дні до приходу Ісуса до Віфанії. Почувши про його смерть, Ісус заплакав, став молитися, а після велів забрати камінь від печери, де був похований Лазар і сказав: "Лазар! Іди геть". Лазар воскрес і вийшов з печери.

Відео дня

До цього випадку Христос ще двічі воскрешав людей: спочатку воскресив сина наїнської вдови, другий раз - дванадцятирічну доньку Іаіра. Після третього воскресіння Ісуса всі прийняли як посланника Всевишнього - він увійшов до Єрусалиму, як цар, при великому скупченні народу. Саме тоді іудейські старшини і вирішили вбити Христа.

Лазар після воскресіння прожив ще 30 років - він став єпископом на Кіпрі. Після смерті його мощі перенесли в Царгород.

Коли Лазарева субота 2023

Лазареву суботу щорічно відзначають за 8 днів до Великодня. У 2023 році Лазарева субота буде 8 квітня.

Що потрібно робити в Лазареву суботу

У Лазареву суботу в храмах проходять урочисті богослужіння - можна відвідати церкву і помолитися. Також в цей день набирали гілочок верби, щоб освятити їх увечері та на Вербну неділю. 

У Лазареву суботу дозволяється вживати олію, а на стіл в цей день, незважаючи на Великий піст, обов'язково ставили ікру - як символ нового життя.

Лазарева субота - що не можна робити

У цей день є кілька строгих заборон. У Лазареву суботу не можна:

  • сваритися і відмовляти в проханні;
  • виконувати важку роботу;
  • будувати, майструвати;
  • робити прибирання, шити, прати, прасувати;
  • влаштовувати пишні гуляння, співати, танцювати.

Порушення цих правил вважається тяжким гріхом.

Лазарева субота - народні прикмети

Прикмети дня пов'язані з вербою. Вважається, що в Лазареву суботу потрібно взяти в ліву руку гілочку верби, прочитати молитву "Отче наш" і перехрестившись, попросити у Бога благополуччя для себе і близьких і процвітання для дому.

Вас також можуть зацікавити новини: