П'ять головних релігій - чим вони відрізняються / depositphotos.com

Релігії існують кілька тисячоліть і виконують важливі функції. Релігія допомагає людині знайти однодумців, заспокоює в горі, встановлює моральні і соціальні норми. Кількість вірувань в сучасному світі порахувати неможливо, але можна виділити п'ять головних релігій, які мають найбільшу кількість віруючих.

Християнство

Християнство - найбільша релігія в світі, яка налічує близько 2,5 млрд віруючих. Християнство присутнє на всіх континентах і майже у всіх країнах світу. Головною священною книгою християн є Біблія.

Християнство відноситься до монотеїстичних релігій, тобто таких, які визнають наявність лише одного Бога. При цьому Бог, за християнськими віруваннями, має три іпостасі - Отець, Син і Святий Дух. Християни вірять, що Бог створив світ і людей, а також послав на землю Ісуса Христа, який з'єднує божественну і людську природу.

Відео дня

У цій релігії налічується три найбільших напрямки: католицизм, протестантизм і православ'я, і сотні інших напрямків. До 11 століття вони становили єдину церкву, але потім через богословські розбіжності і політичні розбіжності стався розкол. Ці напрямки відрізняються між собою головним центром віри (Рим - у католиків, Константинополь - у православних), а також в деяких богословських питаннях.

Іудаїзм

Іудаїзм став першою монотеїстичної релігією в світі, і поширений в основному серед євреїв. У світі близько 14 мільйонів юдеїв. Головною релігійною книгою іудеїв є Тора або П'ятикнижжя, яку, за віруваннями іудеїв, написав пророк Мойсей зі слів Бога. Іудейські храми називаються синагогами.

Іудеї вважають євреїв обраним народом, який повинен донести божественні істини до всіх людей. Християнство та іудаїзм мають деякі спільні вірування. Однак юдеї не вважають, що Ісус був Божим Сином і спокутував гріхи людства, а переконані, що кожна людина сама відповідає за свої гріхи. 

В іудаїзмі проголошується обов'язковим знання і виконання всіх законів Тори. Зокрема, юдеї регулярно читають Тору, дотримуються особливих вимог до їжі та напоїв (кошерність) і утримуються від роботи в суботу.

Що таке іслам / фото Wikipedia

Іслам

Іслам - друга за чисельністю віруючих релігія в світі. Близько 1,8 млрд людей вважають себе мусульманами. Це досить молода релігія, яка виникла в 610 році. Поширена вона в основному в країнах Східної і Південної Азії і на півночі Африки.

У перекладі з арабської "іслам" означає "покірність". Мусульмани вірять, що є єдиний Бог Аллах, який передав священну книгу Коран звичайній людині Мухаммеду. Мухаммеда мусульмани шанують як пророка і проповідника.

В ісламі заборонені ікони і будь-які зображення Бога. Мусульмани суворо контролюють свій побут, регулярно моляться, виплачують милостиню і прагнуть хоча б раз у житті здійснити паломництво до Мекки. Раз на рік на місяць Рамадан мусульмани дотримуються суворого посту - не їдять і не п'ють від заходу до світанку.

Буддизм

Буддизм - поширена в Східній Азії релігія, яка налічує близько 520 мільйонів віруючих. Буддизм називають "релігією без Бога" і вважають скоріше філософським вченням, ніж набором релігійних практик.

Буддизм заснований на вченнях Гаутами Будди - духовного лідера і вчителя, який вважав, що позбутися від страждань можна за допомогою медитації і обмеження своїх бажань, свідомого відмови від задоволень. Вчення Будди в буддизмі не є божественним одкровенням, а лише результатом роздумів і медитацій. Буддисти вірять в існування морального закону карми.

Будда-центральна фігура буддизму / фото REUTERS

Індуїзм

Індуїзм вважають однією з найдавніших релігій у світі, яка виникла в Індії. Сповідує його приблизно 1 млрд чоловік, в основному в Південній і Центральній Азії. Індуїзм поєднує безліч різних течій і вірувань, в яких відрізняється сприйняття Бога. Деякі індуїсти вірять у безліч богів, а також божественність деяких тварин (наприклад, корів).

Єдиними для більшості індусів є віра у вічність душі, її переродження (реінкарнацію) і в карму. В індуїзмі люди поділяються на різні касти, що позначають різні стани.

Вас також можуть зацікавити новини: