Війна в Україні / depositphotos.com

Щороку 21 серпня у світі відзначають Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму. Цього дня згадують усіх, чиє життя було скалічене або перервано терористами. В Україні за останні півтора року, від початку повномасштабного російського вторгнення, практично щодня трапляються теракти, а кількість жертв тероризму постійно зростає. Коротка історія цього дня пам'яті, які злочини скоїла країна-терорист Росія і чому світ зобов'язаний визнати її спонсором терору - у матеріалі.

Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму 2023 - історія та значення

Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму

Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму заснували 2017 року резолюцією Генеральної асамблеї ООН. У документі йдеться про необхідність захищати права постраждалих та їхніх родин, а також зміцнювати міжнародне співробітництво в боротьбі з тероризмом. 

Від тероризму у світі страждають усі держави - тією чи іншою мірою. Україна як ніхто за останні роки відчула на собі вплив російського терору - практично щодня у нас в країні відбуваються теракти, які забирають життя людей. 

Відео дня

Головна мета дня пам'яті 21 серпня - вшанувати пам'ять загиблих і допомогти тим, хто вижив, відстояти права і повернутися до нормального життя. Цього дня проходять лекції та семінари з боротьби з тероризмом, порушується питання підтримки постраждалих. В Україні права жертв тероризму захищені законом України "Про боротьбу з тероризмом", він передбачає компенсацію моральної та матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок теракту, соціальну реабілітацію, медичну та психологічну допомогу, правову підтримку.

Росія - країна-терорист

Маріуполь / depositphotos.com

Війна в Україні повною мірою показує, який вигляд має сучасний тероризм - Росія постійно вдається до методів терору, причому ще до початку повномасштабного вторгнення на територію нашої країни.

Український інститут національної пам'яті наводить приклади терористичної діяльності Росії в Україні:

  • терор щодо цивільних українців у 2014 році - переслідування, катування та незаконне ув'язнення активістів Євромайдану в Криму кінорежисера Олега Сенцова, громадського діяча Олександра Кольченка, фермера Володимира Балуха;
  • тортури і вбивство на Донбасі депутата Горлівської міськради Володимира Рибака та неповнолітнього футболіста Степана Чубенка;
  • збиття малайзійського боїнга MH17 - загинули всі пасажири і члени екіпажу літака, 298 осіб. Розслідування міжнародної комісії довело, що авіалайнер збили із зенітно-ракетної установки "Бук", що належала курській 53-й бригаді протиповітряної оборони, а до злочину безпосередньо причетні двоє офіцерів російської армії; незважаючи на наявність доказів, Росія досі не визнала своєї провини в цьому акті тероризму.

Після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія посилила свій терор - це катування, вбивства, зґвалтування, насильницьке переміщення місцевого населення на окупованих територіях з ознаками геноциду. Одне з кричущих свідчень терору - убивство в Оленівці щонайменше 50 українських військовополонених, які вийшли з Азовсталі під гарантії безпеки та обміну від ООН і Червоного хреста, а також ядерний шантаж усього світу з використанням Запорізької АЕС.

Країна-терорист Росія завдає авіаційних і ракетних ударів по цивільних об'єктах України, майже повністю зруйновані Бородянка на Київщині, Маріуполь, низка інших міст Донбасу, продовжують руйнувати Миколаїв. Жертвами ракетних ударів стали відвідувачі торгового центру в Кременчуці, діагностичного центру та інших закладів у Вінниці, мешканці житлових кварталів Харкова, Києва, Чернігова, Миколаєва, Одеси... Буквально днями стався новий ракетний удар по Чернігову.

14 квітня 2022 року Верховна Рада України визнала Росію державою-терористом. У світовому співтоваристві Росію, як державу, що підтримує тероризм, визнали Литва і Латвія. У Сенаті США перебуває законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму. 

Терористичні акти, ким би вони не здійснювалися - групою політичних радикалів або однією з найбільших країн світу - і чим би не були вмотивовані, не можуть бути виправдані. Це тяжкі злочини, за які має настати відповідальність.

Вас також можуть зацікавити новини: