У Чернігові росіяни вдарили по виставці, куди прийшли діти / фото t.me/dmytro_lubinetzs

У Чернігівському драмтеатрі проходила виставка дронів, коли в нього влучила російська ракета. В цей момент там було багато цивільних.

Про те, що у Чернігові 19 серпня відбудеться виставка дронів, повідомлялося кілька днів тому. Де саме вона відбудеться, наперед не казали.

"Захід пройде в безпечному місті. З безпекових питань, адреса локації буде повідомлена за 4 години до події", - йшлося в анонсі. 

Відео дня

Як повідомила в ефірі телемарафону журналістка Олександра Денисенко, яка була присутня на місці трагедії та встигла спустистися в укриття безпосередньо перед ударом, російська ракета прилетіла саме по виставці.

"Була виставка виробників дронів. І саме сюди був приліт", – сказала вона, зазначивши, що ймовірно ціллю удару була саме виставка, про яку "хтось передав інформацію" росіянам.

Омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що серед постраждалих, ймовірно є діти.

"На жаль, за попередньою інформацією є загиблі та поранені, також через вибухову хвилю ймовірно постраждали діти. Це грубе порушення норм міжнародного гуманітарного права!" – наголосив він.

Оновлено о 14:36. Працівниця благодійного фонду Dignitas Fund, що є одним зі співорганізаторів виставки, Марія Берлінська зазначила, що захід від початку був узгоджений із областною адміністрацією. За її словами, аналогічні виставки без пригод пройшли у Києві, Львові, Дніпрі та Харкові - теж за погодження із владою. 

"Захід було заздалегідь офіційно узгоджено з місцевою владою (ВЦА), місце було надано місцевою владою. Анонс, що буде захід, був у відкритому доступі. Але конкретне місце повідомили лише(!) зареєстрованим перевіреним учасникам за лічені години до заходу. Всі дані учасників надано відповідним органам. Зараз працюємо з СБУ надаємо всі необхідні дані для оперативного розслідування", - заявила Берлінська.

скріншот

У той же час міська влада Чернігова заявила, що саме із ними проведення виставки не узгоджували.

"Проведення виставки, яка відбувалася сьогодні, 19 серпня 2023 року, у місті, з Чернігівською міською радою не погоджувалося. Жодних дозволів не надавалося", - зазначили в прес-службі міськради.

скріншот

Ракетний удар по Чернігову

Сьогодні близько опівдні російський агресор завдар ракетного удару по середмістю Чернігова. Пізніше президент Зеленський повідомив, що удар припав по центральному майдану, де розташовані політехнічний інститут та драмтеатр.

За даними мінстра внутрішніх справ Ігоря Клименка, внаслідок удару загинули п’ятеро людей, травмовано 37. Серед них чимало дітей.

Вас також можуть зацікавити новини: