Яке народне свято 1 жовтня / фото ua.depositphotos.com

Християни відзначають церковне свято 1 жовтня на честь Святої Аріадни, а також на честь ікони Божої Матері "Цілителька". Наші предки сьогодні спостерігали за відльотом журавлів і проводжали птахів взгядом. Вважалося, що справжні морози не настануть, поки птахи не полетять в теплі краї.

Цю дату в народі називали Аріна-шипшина, оскільки в цей день починають збирати ягоди шипшини. Раніше УНІАН писав, як збирати шипшину і засушити її на зиму. Саме цим сьогодні займалися наші предки. Ягоди важливо зірвати до перших заморозків, щоб в них не зруйнувалися вітаміни.

У цей день особливо корисним вважався чай з шипшини. Його обов'язково пили дорослі і діти. Готується він просто: 2 ложки нарізаних свіжих ягід заливають 1 л окропу і настоюють 20 хвилин.

Відео дня

Жінки 1 жовтня влаштовували жіночі посиденьки і разом готували заготовки з капусти. Бездітні жінки сьогодні відвідували богослужіння і просили у Богородиці народження дитини.

Що не можна робити 1 жовтня

  1. Після цієї дати більше не можна збирати білі гриби.
  2. Не варто вінчатися і грати весілля 1 жовтня. 
  3. Не можна пити алкоголь сьогодні.
  4. Невдалий день для боротьби з бур'янами і захворюваннями рослин.

Прикмети погоди 1 жовтня

  • Якщо на березі не опало листя, то осінь буде затяжною, а зима - пізньою.
  • Східний вітер дме - до гарної погоди в найближчі дні.
  • Журавлі вже полетіли на зимівлю - до морозів на Покров, а якщо ще не полетіли, то перші морози настануть тільки в листопаді.
  • Якщо бур'яни дуже високі, то взимку буде багато снігу.
  • Мурахи побудували високі мурашники - до суворої зими.

Вас також можуть зацікавити новини: