Коли збирати шипшину / фото ua.depositphotos.com

Користь шипшини добре відома. Ці ягоди мають сильну бактерицидну властивість і дуже багаті вітамінами. Вони корисні для жовчного міхура, кісткового мозку, печінки, крові, кишечника та шкіри. УНІАН розповість, як збирати, засушувати і заварювати цю надзвичайно корисну ягоду.

Раніше ми розповідали, коли збирати виноград в саду восени.

Коли збирають шипшину

У південних і центральних областях України шипшину збирають приблизно в середині вересня, а в північних областях - в кінці вересня або на початку жовтня. Розпізнати стиглу шипшину можна по широко розкритим чашолисткам на кінці ягід.

Відео дня

Ягоди можна зірвати і пізніше. Тоді в них буде більше цукру, але менше вітаміну C. Важливо встигнути зібрати урожай до перших серйозних заморозків.

Як збирати шипшину 

Кущ шипшини дуже колючий, тому для збору бажано вдягти одяг з довгими рукавами і товсті рукавички. Ягоди краще зривати разом із залишками чашечки і з плодоніжками. Шипшину слід збирати в суху погоду, щоб листя і плоди були повністю сухими.

Як засушити шипшину

Сушити домашню шипшину можна декількома способами.

Перший спосіб - природне сушіння. Для цього шипшину висипають на тканину або картон в сухому і провітрюваному місці без прямих сонячних променів, наприклад, на горищі або заскленому балконі. Ягоди зберігають 3-4 тижні, перемішуючи їх раз на кілька днів.

Другий спосіб - сушка в духовці. Шипшину перебирають (але не миють) і викладають на деко. Ставлять в духовку при температурі 40°. Дверцята духовки не закривають. Таким чином ягоди сушать 8-10 годин. Готові ягоди повинні мають зморщеними і з м'якою шкіркою, а при розрізанні сік не повинен виділятися.

Після сушіння з ягід видаляють сухі чашолистки. Сушену шипшину зберігають у скляних або пластикових контейнерах. Замість кришки зверху ємність накривають марлею або тканиною.

Замість сушки ягоди можна заморозити. Зберігаються вони в замороженому вигляді в морозилці 1 рік.

Як заварювати шипшину - рецепт чаю

Чай з ягід шипшини корисний при простудних захворюваннях, запаленні нирок, хворобах шлунка, нирок і печінки. Здоровим людям його можна пити для профілактики хвороб і підвищення імунітету, також поліпшення якості крові.

Чай з шипшини в термосі готують так: промивають ягоди і викладають трохи ягід на дно. Якщо заварюєте цілі ягоди, то їх треба розрізати. Потім заливають термос окропом. Настоюють напій мінімум 4 години, а краще 8 годин. 

У каструлі чай з шипшини варять під кришкою на маленькому вогні 30 хвилин, якщо ягоди цілі, і 15 хвилин для нарізаних ягід. На 1 л води знадобиться 4 столових ложки ягід. Після варіння чай наполягають ще 30 хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини: