Яке сьогодні сьогодні свято 31 грудня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 31 грудня за новим стилем вшановує пам'ять святої Меланії Молодшої. За старим стилем 31 грудня православні шанували святителя Модеста Єрусалимського. Цьому святому моляться за здоров'я свійської худоби і хороший приплод. За народними віруваннями зима цього відпускає на землю всю нечисть.

В українців цей день був відомий під назвами День Меланки, Щедрий вечір або Васильєвий вечір. Це свято особливо пишно відзначалося на Поділлі, Буковині та Галичині. Святкування Маланки поєднало язичницькі та християнські традиції.

За уявленнями українців, Маланка-Вода є нареченою Василя-Місця (день святого Василя святкують 1 січня). В свято 31 грудня наші предки святкували Новий рік. На святковий стіл готували щедру кутю, до якої додавали вершкове масло, молоко чи сметану. Готували також м'ясні страви - кров'янку, ковбаси, голубці, холодець.

Відео дня

Популярним у західних українців був обряд водіння кози. Молодь вбиралася у казкових персонажів, козаків та тварин, а один із юнаків одягався Маланкою. У такому вигляді хлопці та дівчата ходили по домівках, співали щедрівки та бажали господарям щасливого Нового року, а натомість отримували подарунки. До нашого часу збереглося багато щедрівок.

Наші пращури в цей день дбали про худобу, щоб вона була здоровою наступного року.. Цього дня також купували новий віник - вважалося, що це гарна прикмета. Новий рік наші пращури намагалися зустрічати в чистому тілі, тому ретельно вимивали тіло або парилися в лазні.

31 грудня - знак Зодіаку

Народжена 31 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня за характером повільні, акуратні та уважні. Вони домосіди, не люблять ризик та пригоди. Цінують комфорт і важко переносять негаразди. Відрізняються нерішучістю, їм важко відмовляти іншим. Народжені 31 грудня люди часто намагаються бути "зручними" для інших.

Свято 31 грудня Україна / коллаж УНИАН, фото УНИАН, ua.depositphotos.com

Що не можна робити 31 грудня

Не можна залишати молоко у відкритому посуді, щоб туди злі духи не залізли.

Не можна лаяти і обзивати дитину 31 грудня, оскільки за старими віруваннями його вустами сьогодні говорить Ангел.

Лаятися за святковим столом - на біду.

Викидати залишки їжі з новорічного столу - до бідності.

Не позичайте в цю дату гроші навіть найближчим людям, інакше стосунки сильно зіпсуються і борг вам не повернуть.

Прикмети погоди 31 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Яка погода сьогодні - таким буде липень.
  • Колючий мороз сьогодні віщує снігопад.
  • Якщо сніг сильно скрипить, то скоро буде відлига.
  • Східний вітер дме до потепління, а північний – до морозів.
  • Снігова завірюха віщує хороший урожай озимих культур.
  • Якщо на Маланку потеплішало, то літо буде дощовим.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас также могут заинтересовать новости: