Яке свято 19 квітня / фото Mabel Amber, who will one day з сайту Pixabay

Християни відзначають церковне свято 19 квітня на честь мучеників Єремія і Архілея, а також Константинопольського архієпископа Євтихія.

Святий Євтихій за життя був дуже талановитим цілителем, тому хворі люди в день його пам'яті читають молитви про здоров'я для себе і для близьких. Також дата вважається дуже вдалою для будь-якого лікування і медичних процедур.

Дуже вдалою прикметою в день Євтихія вважалася відсутність вітру. Якщо день був тихим і безвітряним, то селяни приступали до посівів овочів і зернових культур. Якщо ж дув сильний вітер, то посіви відкладали, оскільки боялися, що вітер роздує все насіння.

Відео дня

У день Євтихія наші предки шанували горох як одну з найважливіших овочевих культур і символ родючості. Горох часто зустрічається в українській народній творчості. Наприклад, ця культура зустрічається в імені персонажа української народної казки "Котигорошко".

19 квітня готували гороховий суп і горохову кашу. Також в цей день готували страву української кухні - горохові січеники. З десертів випікали горохове печиво.

Ще однією шанованою рослиною 19 квітня є береза. У день Євтихія збирають березовий сік, а з сережок берези готують цілюще зілля.

Що не можна робити 19 квітня

У цей день не можна обрізати коріння рослин і гілки дерев, а також не можна пересаджувати будь-які культури. Рослини в цю дату дуже вразливі і важко переносять такі процедури.

Вагітним жінкам не можна в цю дату ходити з розпущеним волоссям, інакше можуть бути проблеми зі здоров'ям.

Прикмети погоди 19 квітня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато павутини в повітрі - до дощового літа.
  • Туман в цей день віщує сухий квітень.
  • Якщо у берези багато виділяється багато соку, то скоро настане потепління.
  • Червоні хмари ввечері віщують сильний вітер.
  • Ворони риються в землі - до теплої, але дощової погоди.
  • Якщо на березі розпустилися листя, то пора садити картоплю.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: