Яке свято 19 грудня / фото Colin Behrens, Pixabay

Християни відзначають церковне свято 19 грудня на честь одного з найбільш шанованих в церковному календарі святих Миколи Чудотворця. Святий Миколай був реальною людиною, зарахованою до лику святих за його благочестиві вчинки і праведне життя. Молитви на Миколая вимовляють моряки, сироти, вдови, мандрівники і взагалі всі віруючі.

День святого Миколая для українців завжди було важливим святом. Ще з часів Київської Русі цю дату відзначали з великим розмахом. Святого Миколая вважали захисником обмовлених і невинно засуджених. Йому молилися люди, які відчували несправедливість у житті.

19 грудня українці дарували подарунки дітям від імені святого Миколая. Вважалося, що Миколай кладе подарунки під подушку і обдаровує тільки тих дітей, хто добре поводився протягом року. За кілька днів до свята діти писали лист святому Миколаю, з якого батьки дізнавалися, який подарунок хоче отримати дитина.

Відео дня

У день святого Миколая наші предки з ранку всією сім'єю ходили до церкви на богослужіння, а ввечері накривали багатий стіл. Також в цей день були популярні різні ярмарки і розпродажі.

Що не можна робити 19 грудня

  1. На Миколу Щимового не можна сумувати, інакше весь наступний рік проведете в сльозах.
  2. Не можна лаятися матом і сваритися сьогодні.
  3. У цю дату не варто займатися роботою по дому, прибирати і прати.

Прикмети погоди 19 грудня

  • Іній на деревах з'явився - до хорошого врожаю вівса в наступному році.
  • Якщо погода до Дня святого Миколая була сніжною і морозною, то в цей день почнеться невелике потепління до Нового року.
  • Скільки снігу сьогодні випало, стільки трави буде в березні.
  • Якщо день морозний і сонячний, то буде хороший урожай.

Вас також можуть зацікавити новини: