Яке свято 19 грудня / фото УНІАН, Денис Прядко

У цей день у світі відзначаються День народження, Міжнародний день допомоги бідним (ООН), День скіпінгу, Четверта неділя Адвенту.

В Україні - День адвокатури, в Казахстані - День енергетика, в США - День емо, День карамелі, День пошуку вічнозеленої ялинки, День вівсяних мафінів, День падуба гостролистого, в Ангільї - День національних героїв і героїнь, День поділу, в Індії - День звільнення Гоа.

Пам'ятні дати 19 грудня, річниці та події

У 1863 році 19 грудня англієць Фредерік Уолтон запатентував лінолеум. Назва цього підлогового покриття походить від латинського linum - льон, полотно і oleum - масло. Справа в тому, що предком лінолеуму було "промаслене полотно", процес виробництва якого був зафіксований ще в 1627 році. У 1866 році почалося промислове виробництво лінолеуму. Цей винахід швидко поширився по всьому світу. До речі, з часів Фредеріка Уолтона процес виробництва натурального лінолеуму не зазнав великих змін.

Відео дня

Читайте такожДень Святого Миколая - листівки, теплі привітання у віршах і прозіУ 1917 році була утворена Національна хокейна ліга (NHL) - професійна спортивна організація, що об'єднує хокейні команди США і Канади. Вона об'єднала в собі 4 команди: "Монреаль Канадієнс", "Монреаль Вондерерс", "Оттава Сенаторс" і "Торонто Аренас". 19 грудня 1917 року в Монреалі стартував перший регулярний чемпіонат канадської Національної хокейної ліги. Сьогодні в Лізі грає вже 31 команда з 30 міст США і Канади, що борються щорічно за головний приз ліги - Кубок Стенлі.

19 грудня 1972 року завершилася шоста і остання американська експедиція за програмою "Аполлон" на місяць. До складу екіпажу входили командир Юджин Сернан, пілот основного блоку Роналд Еванс, пілот місячної кабіни вчений-геолог Харрісон Шміт. Астронавти благополучно приводнилися в Тихому океані в 350 кілометрах на південний схід від острова Самоа.

У 1980 році 19 грудня були відкриті станції Київського метрополітену "Тарас Шевченко", "Петрівка" і "Проспект Корнійчука" (нині "Оболонь").

У 1981 році були відкриті станції Київського метрополітену "Площа Льва Толстого" і "Республіканський стадіон" (нині "Олімпійська").

Читайте такожЯк зустрічати 2022 рік: 5 секретів вдалого свята за знаком ЗодіакуУ 1983 році в Бразилії стався потрясшее світ злочин. Воно відбулося пізно ввечері в самому центрі Ріо-де-Жанейро, злочин було названо в спортивному світі "крадіжкою століття". З висотної будівлі штаб-квартири бразильської конфедерації футболу була викрадена золота статуетка Нікі, крилатої давньогрецької богині перемоги, - Кубок Жюля Римі (1873-1956, в 1921-1954 роках президента ФІФА), що присуджується раз на 4 роки команді–переможниці чемпіонату світу. У 1970 році після того, як бразильська збірна втретє завоювала титул найсильнішої в світі, Міжнародна федерація футбольних асоціацій передала "золоту богиню" їм навічно. Замість Нікі був заснований новий футбольний трофей - Кубок Світу ФІФА. Бразильці сприйняли крадіжку як національну ганьбу і трагедію. До розслідування були залучені кращі слідчі країни. Щоб вийти на слід злочинців, знадобилося більше чотирьох років. У складі зграї виявився і якийсь банкір, який встиг на той час перетворити витончену тридцятисантиметрову статуетку вагою 1,8 кг в кілька злитків золота. А перший "замах" на Ніку було скоєно в 1966 році, коли вона була вручена англійським футболістам. Правда, тоді "золоту богиню" вдалося повернути неушкодженою.

У 1985 році був здійснений викрадення літака Ан-24 в Китай. Він належав компанії "Аерофлот". Ан-24 виконував звичайний пасажирський рейс за маршрутом Якутськ - Нерюнгрі - Чита - Іркутськ. На борту знаходилися п'ять членів екіпажу і 52 пасажири, в тому числі діти і літні люди. Літак вилетів з Якутська за розкладом. Викрадач - один з пілотів. В результаті даної події ніхто не загинув. Головний фігурант інциденту - другий пілот, 33-річний Шаміль Гаджі-Огли Алімурадов, був засуджений китайським судом до 8 років тюремного ув'язнення, але в 1989 році екстрадований в СРСР, де в 1990 році був засуджений на 5 років в'язниці.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 19 грудня вшановує пам'ять одного з найбільш шанованих святих - Миколи Угодника або, як його ще називають, Чудотворця. Інші назви свята: "День святого Миколая", "Нікола", "Ніколін день", "Нікола морозний", "Зимник". Якщо ви перебуваєте з кимось у сварці - це найкращий час, щоб помиритися. Задумайте заповітне бажання, а Микола Чудотворець посприяє його здійсненню. Святитель Миколай вважався "всіх заступником і заступником, всіх скорботних утішителем, всіх сущих в бідах притулком, благочестя стовпом, вірних поборником". З Миколая починаються зимові свята. У цей день прийнято з ними вітати подарунками дітей і нужденних.

Що сьогодні не можна робити

Жінкам забороняється шити і прати, а чоловікам - важко фізично працювати. У цей день ще триває Різдвяний піст, тому заборонено їсти м'ясо, яйця і продукти тваринного походження. На Миколая Чудотворця не можна просити грошей. Якщо у вас є велика потреба в цьому - зробіть це на наступний день.

Прикмети на 19 грудня     

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • іній - до богатому врожаю;
  • яка погода буде на "Миколу зимового", такою вона буде і на "Миколу весняного " (22 травня).

Іменини 19 грудня 

Іменини у Миколи і Максима.

Читайте також: