Яке свято 21 квітня / фото Myriams-Fotos, Pixabay

Християни відзначають церковне свято 21 квітня на честь апостола від сімдесяти священномученика Родіона. У давні часи, коли зими були затяжними, цю дату називали Родіон-льодолом, оскільки в цей день часто сходив лід на річках і озерах.

Дата 21 квітня здавна вважається небезпечною через непередбачувані погодні явища. У цей день Землю може накрити великий град, сильна гроза, буря або пожежа. В день Родіона намагалися не виходити з дому без потреби і не йти далеко від дому, щоб не потрапити під негоду.

З дня Родіона починають сіяти овес і льон. Також день вважається дуже вдалим для посадки моркви, цибулі та часнику, якщо погода дозволяє.

Відео дня

21 квітня цілющою і очищувальною силою наділяють воду з річок, озер і колодязів. Наші предки пили таку воду, а також прали в ній одяг і постільну білизну. Пасічники набирали джерельну воду для пасіки.

Що не можна робити 21 квітня

У цей день не можна без великої потреби йти далеко від будинку і проводити багато часу на вулиці, тому що негода може застати зненацька.

Також не варто спати вдень в цю дату, інакше буде боліти голова.

Прикмети погоди 21 квітня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Жаби голосно квакають - пора сіяти овес.
  • Якщо солов'ї співають з самого ранку, то скоро погода покращиться.
  • Туман стелиться над землею - до неврожайного року.
  • Якщо сонце яскраво світить, то скоро прийде спека.
  • Місяць вночі червоний - до грозового літа.
  • Розцвіли груші та яблуні - можна сіяти горох і квасолю.
  • Якщо грудка землі після кидка прилипла до дороги, то садити картоплю ще рано - грунт занадто мокрий. Якщо грудка розсипалася на дрібні частини - можна висаджувати картоплю.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: