Яке сьогодні свято 22 грудня / фото Kris Holkova, Pixabay

Православна церква України 22 грудня за новим стилем вшановує пам'ять християнської великомучениці Анастасії Узорішительниці. Вона вважається покровителькою невинно засуджених і вагітних, їй моляться про успішні та легкі пологи.

За старим стилем 22 грудня церква відзначала Зачаття Пресвятої Богородиці. Свято 22 грудня відоме як День Анни, на честь матері Діви Марії та бабусі Ісуса Христа. Праведній Анні молилися про лікування безпліддя та поповнення у сім'ї. Також у неї просили спокутування гріхів та звільнення від душевних страждань.

Також на цей день випадає зимове сонцестояння - найдовша ніч та найкоротший день на рік. Наші пращури вважали цей день важким і небезпечним. Люди казали, що з зимового сонцестояння починається найсуворіший і найбезрадісніший зимовий період. Проте явищу також раділи, оскільки 22 грудня ночі поступово стають коротшими.

Відео дня

Наші пращури на день Анни обов'язково постили, оскільки ще триває Різдвяний піст. Постилися у це народне свято навіть вагітні, яким дозволено не дотримуватися посту. Люди думали, що в день зимового сонцестояння сонце вмирає та народжується наново. Наслідуючи його, у цю дату гасили вогонь у печі і знову розпалювали.

Бджолярі відзначали своє свято 22 грудня. Вони читали спеціальну змову біля вуликів, щоб бджоли робили більше меду. День вважався вдалим для торгівлі медом та товарами бджільництва – можна отримати гарний виторг.

Народне свято 22 грудня вважається вдалим для лікування будь-яких жіночих хвороб. У цю дату успішно пройдуть гінекологічні операції та пологи.

22 грудня - знак Зодіаку

Народжена 22 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. У іменинників цього дня проникливий та цілеспрямований характер. Вони працелюбні та стійкі, добре справляються із життєвими труднощами. Не люблять порожніх розмов і швидко втомлюються від народження. Вільний час полюбляють проводити на самоті.

Свято 22 грудня Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 22 грудня

У цей день обов'язково потрібно дотримати піст. Не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, а також пити алкоголь.

У цей день не можна виконувати роботу по дому і займатися важкою фізичною працею.

Без великої потреби сьогодні не можна виходити з дому і ходити в ліс, оскільки там можуть бути агресивні дикі звірі.

Не можна стригти нігті і волосся в цей день, в тому числі і дітям.

Не можна проколювати вуха, інакше рани довго гояться.

У День Анастасії не можна ходити босоніж по будинку - це принесе хворобу.

Прикмети погоди 22 грудня

  • Якщо весь день йде сніг, то січень буде сніжним.
  • Дощ в цей день віщує тепло і відсутність снігу на Новий рік.
  • Синички співають - до поліпшення погоди.
  • Якщо біля дерев утворилися високі снігові горби, то наступний рік буде врожайним.
  • Світлий і сонячний день віщує мороз на Новий рік.

Вас також можуть зацікавити новини: