Яке сьогодні свято 23 грудня / фото REUTERS

Православна церква України 23 грудня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Ніфонта та мученика Феодула. За старим стилем 23 грудня вшановували християнського мученика і цілителя Міни Красномовного. У Київській Русі він вважався цілителем від хвороб очей. Йому молилися про гострий зір та лікування очних недугів.

У давнину люди говорили, що святий Міна допомагає "побачити" правду і відрізнити її від брехні. Цього дня намагалися не брехати, бо побоювалися, що обман швидко розкриється.

Дівчата присвячували це народне свято рукоділлю. Працювати сідали біля вікна, бо через великий сніговий покрив у хаті було ясно. Незаміжні дівчата цього дня вишивали весільний рушник та ткали собі весільне вбрання на майбутнє. У Київській Русі вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати, інакше її можуть не взяти за дружину. У різних регіонах України вирізнялися візерунки вишивки.

Відео дня

Мами у народне свято 23 грудня проводили обряд для міцного сну дитини. Якщо малюк погано спав, повертався і плакав уві сні або довго засинав, над його колискою водили кадилом і промовляли: "Північниця, приходь у наш будинок, ти з кадилом пограй, спати дитині не заважай".

Також у свято 23 грудня перевіряли худобу і годували тварин домашніми коржами. Селяни вірили, що це допоможе коровам, вівцям та козам легше пережити зиму. Курам цієї дати додавали в корм кісткове борошно, варені овочі та яєчну шкаралупу, щоб вони не переставали мчати взимку.

23 грудня - знак Зодіаку

Народжені 23 грудня люди за знаком Зодіаку – Козероги. Іменинники 23 грудня за характером спокійні та повільні. Вони не люблять метушню, галасливі вечірки, плітки. Говорять мало й у справі. Рідко говорять про свої почуття і показують кохання не словами, а вчинками.

Свято 23 декабря Україна / фото Eckehard Jagdmann, Pixabay

Що не можна робити 23 грудня

У цей день не можна їсти цитрусові і давати їх дитині.

23 грудня заборонено брехати, розпускати плітки, обманювати інших людей і привласнювати собі чужі заслуги. За давніми прикметами, брехня, сказана 23 грудня, обов'язково розкриється з ганьбою.

Небажано цього дня користуватись гострими предметами. Підвищується ризик поранитися або вколотися, а рани довше гояться.

Прикмети погоди 23 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сороки ховаються під дах або в шпаківню, то скоро похолодає.
  • Білі хмари пливуть по небу - до морозів, сірі - до теплої і мокрої погоди, а якщо небо блакитне, то будуть дути сильні вітри.
  • Багато снігу в цю дату випало - до хорошого врожаю в наступному році.
  • Вітряна і суха погода віщує посушливе літо.
  • Якщо сьогодні різко похолодало, то весна цього року буде пізньою.
  • Велику Ведмедицю вночі чітко видно - до сильної хуртовини.
  • Небо на заході червоне або рожеве - до похолодання, якщо Золоте - погода не зміниться.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: