Яке сьогодні свято 24 грудня / фото Annette Meyer, Pixabay

Православна церква України 24 грудня за новим стилем відзначає Різдвяний Святвечір 2023. За старим стилем церква 24 грудня шанувала ченця Києво-Печерської лаври Нікона Сухого.

Різдвяний Святвечір у українців був дуже важливим святом. Любили його не менше, ніж саме Різдво. Це останній день Різдвяного посту, на який готують пісні страви.

Українські господині у це народне свято готували 12 пісних страв, серед яких зазвичай були вареники з картоплею та капустою, риба, пісний борщ, гриби, узвар. Головною стравою Різдва була кутя - символ родючості української землі. За стіл у Святий Вечір сідали всією родиною з появою першої зірки, не сварилися та не пили спиртне.

Відео дня

Дуже важливою традицією у народне свято 24 грудня є колядки. Дітлахи та молодь ходили колядувати по сусідніх будинках у ніч із Святвечора на Різдво. Господарю бажали добра та гарного врожаю, а він обдаровував колядувальників частуваннями та монетами. Також діти обов'язково ходили до хрещених на Святвечір.

Також у свято 24 грудня ходили на церковну службу. А вдома українці заносили сніп сіна та стелили під столом, де він залишався до Хрещення Господнього. Хорошою прикметою вважалося, якщо на сіні спить собака чи кіт.

Популярні у молоді були ворожіння на Святвечір. Дівчата ворожили на наречених та на весілля. Подруги намагалися через різні обряди з'ясувати, хто перша вийде заміж.

24 грудня - знак Зодіаку

Народжена 24 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Народжені 24 грудня люди постійно незадоволені собою і прагнуть самовдосконалення. У них дуже складний характер, що поєднує спалахи гніву та припливи ніжності. Такі люди непосидючі, постійно кудись поспішають і не можуть довго займатися однією справою. За життя у них зазвичай буває кілька шлюбів та розлучень.

Свято 24 грудня Україна / фото УНИАН, Александр Синица

Що не можна робити 24 грудня

У цю дату не варто закривати вікна віконницями або шторами.

Перераховувати дрібні купюри та монети сьогодні – до невдачі.

Не можна сваритися, лаятись матом, заздрити та мстити іншим людям цього дня.

На Святвечір не можна пити алкоголь.

Не варто займатися важкою фізичною працею, але можна трохи забратися.

Прикмети погоди 24 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Білки сидять в дуплі весь день - до морозів.
  • Якщо вода закипає швидше ніж зазвичай, то погода скоро зіпсується.
  • Снігопад в цей день віщує сніговий Новий рік.
  • Ворони неспокійно поводяться і не можуть знайти собі місця - до сильної хуртовини.
  • Ясний і теплий день сьогодні віщує м'який січень.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: