Яке сьогодні свято 26 лютого / фото УНІАН

Православна церква України 26 лютого за новим стилем вшановує пам'ять архієпископа Порфирія Газського та святого Іоанна Золотоустого. За старим стилем у свято сьогодні згадують преподобного самітника Мартініана Палестинського та праведну дівчину Світлану, якій Мартініан допоміг, коли вона розбилася на кораблі у шторм.

В це народне свято українці вже з нетерпінням чекали на весну. В останні дні лютого вже розпускалися перші проліски, починали прилітати перелітні птахи, частіше з'являлося сонце.

Селяни розпочинали підготовку до сільськогосподарського сезону. Чоловіки чистили та точили інструменти, утеплювали хлів, міняли дах. Жінки прали постільну білизну та штори, мили вікна. За прикметою, якщо у народне свято 26 лютого помити шибки, то в будинку буде благополуччя.

Відео дня

Свято 26 лютого в давнину вважали днем поминання померлих. У цю дату відвідували цвинтар, прибирали могили та молилися за упокій душ близьких. Під час відвідування цвинтаря обов'язково давали милостиню біднякам, яких зустрічали по дорозі, або заносили пожертву до храму.

Сьогоднішній день чоловік та дружина проводили разом: ділилися секретами та обговорювали минуле. За давнім повір'ям, подружжю варто провести цей день разом для сімейного щастя. Це особливо актуально для молодих пар.

26 лютого - знак Зодіаку

Народжена сьогодні люди за знаком Зодіаку - Риби. У іменинників цього дня творчий розум та гарна фантазія. За характером вони скромні, трохи замкнуті, роботящі. Вони показують свої вміння справами, а не словами. Дуже вимогливі до себе та до оточуючих. Про близьких та друзів щиро дбають, але не прощають зради.

26 лютого свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 26 лютого

У цей день не можна сваритися і планувати фінансові питання молодятам, інакше всі плани зруйнуються.

Не можна шити, прясти і ткати в цей день, інакше ризикуєте втратити зір.

Не можна щоб в будинку було брудно і ліжко була неприбраною.

Як і в будь-який день, категорично заборонено займатися блудом і зраджувати чоловікові або дружині. Така зрада обов'язково розкриється пізніше.

Прикмети погоди 26 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Ясне небо без єдиної хмари - до сонячного і теплого березня. 
  • Якщо на вулиці багато снігу і він не тане, то весна буде пізньою і холодною.
  • Синиці голосно співають - до настання весни.
  • Весна вже почалася, якщо розцвіли проліски.
  • Чим холодніше останні дні лютого, тим спекотніше буде літо.
  • Якщо розтанув весь лід на водоймах, то вони більше льодом не покриються.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: