
Петрів, або Апостольський піст – це перший літній багатоденний піст, який готує християн до дня пам’яті первоверховних апостолів Петра і Павла. Звідси й назва цього посту. У народі його ще також називають Петрівка.
Апостольський піст у 2020 році – дата
Читайте такожУкраїнці отримають додаткові вихідні у червні: коли та як відпочиватимемо
Щороку Петрів піст починається в різний час і триває від одного до шести тижнів. Дата його початку залежить від свята Трійці. Починається цей піст завжди у понеділок, через тиждень після Зелених свят.
Оскільки Святу Трійцю цього року відзначають у неділю, 7 червня, то Петропавлівський піст розпочнеться в понеділок, 15 червня. Але закінчується він завжди 11 липня – напередодні дня пам’яті святих апостолів Петра і Павла. Таким чином, у 2020 році піст триватиме 27 днів.
Меню на Петрів піст: що можна й заборонено їсти
Петропавлівський піст – не суворий. Але, як і в будь-який піст, впродовж нього під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також, відповідно, страви із ними. Також на час посту рекомендується відмовитися від алкоголю та шкідливих звичок.

Загалом основу пісної трапези складає зелень і страви з неї, крупи, ягоди та гриби. Водночас у певні дні цього посту допускається певне послаблення, коли можливе вживання риби. Також дозволяється випити трішки вина у вихідні та храмові свята.
Так, щопонеділка можна їсти гарячу їжу без рослинної олії.
По вівторках, четвергах, суботах і неділях дозволяється їсти рибу.
У середу і п’ятницю потрібно дотримуватися суворого посту у вигляді сухоїдіння (можна воду, хліб, сирі овочі, ягоди та фрукти).
Календар харчування по днях
- 15 червня (п’ятниця) - дозволяється гаряча їжа без олії
- 16 червня (четвер) - дозволяються страви з риби, грибів, їжа з маслом
- 17 червня (середа) - сухоїдіння (суворий піст)
- 18 червня (неділя) - допускається вживати в їжу рибу і морепродукти.
- 19 червня (середа) - суворий піст
- 20 червня (п’ятниця) - можна їсти рибу, гриби, страви з рослинною олією, вино
- 21 червня (неділя) - дозволяється їсти їжу з олією і рибу, вино
- 22 червня (п’ятниця) - дозволяється гаряча їжа без олії
- 23 червня (четвер) - дозволяються страви з риби, грибів, їжа з олією
- 24 червня (п’ятниця) - сухоїдіння (суворий піст)
- 25 червня (неділя) - допускається вживати в їжу рибу і морепродукти
- 26 червня (середа) - суворий піст
- 27 липня (п’ятниця) - можна їсти рибу, гриби, страви з рослинною олією, вино
- 28 червня (неділя) - дозволяється їсти їжу з олією і рибу, вино
- 29 червня (п’ятниця) - дозволяється гаряча їжа без олії

- 30 червня (четвер) - дозволяються страви з риби, грибів, їжа з олією
- 1 липня (п’ятниця) - сухоїдіння (суворий піст)
- 2 липня (п’ятниця) - допускається вживати в їжу рибу і морепродукти
- 3 липня (середа) - суворий піст
- 4 липня (п’ятниця) - можна їсти рибу, гриби, страви з рослинною олією, вино
- 5 липня (неділя) - дозволяється їсти їжу з олією і рибу, вино
- 6 липня (п’ятниця) - дозволяється гаряча їжа без олії
- 7 липня (середа) - Різдво Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Церква дозволяє їсти рибу, гриби, страви з рослинною олією, вино
- 8 липня (п’ятниця) - сухоїдіння (суворий піст)
- 9 липня (п’ятниця) - допускається вживати в їжу рибу і морепродукти
- 10 липня (середа) - суворий піст
- 11 липня (п’ятниця) - можна їсти рибу, гриби, страви з рослинною олією, вино.
Правила та заборони Петрового посту
Апостольський піст, як і будь-який із чотирьох багатоденних постів у році, закликає до самовдосконалення, до перемоги над гріхами та пристрастями.
Крім обмежень у харчуванні, впродовж посту слід також:
- обмежити відвідування розважальних заходів і гучних застіль;
- не допускати поганих думок, не лаятися матом, не сваритися людьми й не заздрити;
- обмежити перегляд телевізора, користування інтернетом і соцмережами;
- не бажано одружуватися під час посту;
- утриматися від інтимних стосунків (виконання подружнього обов’язку допускається тільки за обопільною згодою).