Покровська батьківська субота 2023 / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Батьківська субота перед Покровом Пресвятої Богородиці - це день, коли православні поминають померлих близьких, родичів, знайомих. Коли Покровська батьківська субота буде в 2023 році за новим і старим церковним календарем, що потрібно зробити в поминальний день, а що заборонено - розповідаємо в матеріалі.

Що таке Покровська батьківська субота

Покровська субота - один із поминальних днів у році, які ще називають батьківські суботи. Відзначається у православній церкві та народній традиції східних слов'ян. Традиція поминати померлих існувала ще в дохристиянський період. Покровська субота, як поминальний день, з'явилася в XVI столітті - в пам'ять про православних воїнів, які загинули за Батьківщину. Цього дня моляться за померлих близьких, насамперед за покійних батьків, а також за українських військових, які не повернулися додому з фронту. 

Щороку Покровська субота випадає на різні дати - вона залежить від дня святкування Покрови Пресвятої Богородиці.

Відео дня

Коли цього року буде Покровська батьківська субота - дата за старим і новим стилем

Покровська батьківська субота щорічно проходила в жовтні - у суботу напередодні свята Покрови. Але з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар дати неперехідних свят зсунулися на 13 днів раніше.

Покрову 2023 відзначають за новим церковним календарем 1 жовтня, а Покровська батьківська субота у 2023 році за новим стилем буде 30 вересня - в останню суботу перед святом. За старим церковним календарем Покрову відзначають 14 жовтня, а Покровська батьківська субота за старим стилем буде 7 жовтня.

Що треба робити в Покровську батьківську суботу

Традиційно на Покровську суботу зранку йдуть до храму на поминальну службу - ставлять свічки за упокій, подають записки про поминання. Несуть у храм і панахиду - хліб, випічку, овочі, фрукти, заведено подати милостиню нужденним. Але головне - це молитва, вважається, що так християни просять у Всевишнього заступництва для померлих. Якщо немає можливості піти до храму, то помолитися можна і вдома.

Крім цього, у суботу перед Покровою традиційно прийнято відвідувати могили померлих і привести їх до ладу. Вважається благою справою прибрати могили не тільки близьких і знайомих, а й занедбані.

Увечері на Покровську суботу заведено збиратися сім'ями за спільним столом - за звичаєм подають кутю, як символ вічного життя, і, за давнім повір'ям, кладуть більшу кількість приборів - для душ померлих. 

Покровська батьківська субота - що не можна робити

Є й заборони цього поминального дня. Церква забороняє замовляти панахиду за самогубцями. Крім цього, не можна також:

  • поминати померлих алкоголем;
  • залишати алкоголь та їжу на могилах; галасувати на кладовищах, сміятися;
  • згадувати і говорити про тих, кого вже немає, погано;
  • лаятися, лихословити, сваритися з близькими;
  • займатися важкою фізичною працею. 

Також не можна цього дня відмовляти в милостині та допомозі - нехай вона буде навіть невелика, важливий сам вчинок.

Раніше ми розповідали, коли будуть батьківські суботи 2023 - нові дати поминальних днів цього року.

Вас також можуть зацікавити новини: