Коли батьківська субота у квітні 2024 року / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У церковному календарі є кілька пам'ятних субот, коли віряни вшановують пам'ять загиблих. Перші поминальні дні 2024 року випадають на чотири тижні Великого посту. Вони називаються Вселенськими батьківськими суботами, тобто присвячені пам'яті всіх загиблих християн. У такі дні можна помолитися за упокій померлих близьких і відвідати їхню могилу.

Коли четверта батьківська субота 2024 року

18 березня у православних розпочався Великий піст 2024, який триватиме до 4 травня. У перші чотири тижні посту кожна субота присвячена панахиді за померлими. Четверта поминальна субота Великого посту очікується 13 квітня. Попередні батьківські дні були 9 березня, 30 березня і 6 квітня.

Поминальна субота 13 квітня стане останньою у Великому посту. Наступного разу заупокійна молитва за спочилими буде виконуватися вже після Великодня, на Радоницю.

Відео дня

Як правильно поминати в батьківську суботу

У поминальну суботу четвертого тижня Великого посту в церквах пройде панахида за померлими, а також всенічне бдіння. Віряни можуть відвідати храм і помолитися за померлого, поставити свічку. Перед панахидою священику можна дати записку з ім'ям померлого, і служитель пом'яне його під час служби.

Молитися за упокій душ близьких можна і вдома, без відвідування церкви. Місце молитви не таке важливе, якщо слова вимовляються від чистого серця.

Якщо покійний був захисником України, то можна читати молитви за загиблих воїнів.

У батьківські суботи також заведено відвідувати кладовища, прибирати надгробок і молитися за упокій біля могил близьких. Вдома влаштовують поминальний обід для рідних покійного.

Що не можна робити в поминальну суботу

Існує кілька суворих заборон, про які обов'язково варто пам'ятати в батьківську суботу.

  • Під час відвідування цвинтаря категорично заборонено вживати спиртне біля могил, влаштовувати застілля та шуміти.
  • Біля могили не слід залишати їжу, алкоголь, матеріальні речі. Це язичницьке марновірство, а не християнський звичай.
  • Не можна цього дня лаятися, лихословити, з'ясовувати стосунки з близькими.
  • Не варто в такий день говорити про загиблого злими словами, згадувати його погані вчинки і гріхи. Пам'ятайте, що тільки Бог розсудить людину по справедливості.
  • У церквах цього дня, як і будь-якого іншого, не можна поминати самогубців і замовляти за ними панахиду. Але за таких близьких можна помолитися вдома.
  • На батьківську суботу в храмі також не відспівують нехрещених та іновірців. Але близькі можуть попросити в Бога упокою для їхньої душі в домашній молитві.

Працювати та відпочивати в цей день не заборонено. Однак молитва за близьких має бути в пріоритеті, адже це прояв любові та турботи про померлого.

Вас також можуть зацікавити новини: