Радониця 2021 - традиції та прикмети / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні, 11 травня, у християн східного обряду – Радониця, або Батьківський день. Це особливий день загальноцерковного поминання покійних.

Радониця: що це таке

Сьогоднішній день має назву Радониця від слова "радість", якою християни діляться з рідними, душі яких вже у вічності, і вітають їх словами "Христос Воскрес!".

Читайте такожКоли Зелені свята 2021: дата Трійці у православних і католиків, історія та традиціїУ день Радониці вшанування Великодня ще не завершено, і в цей окремий виділений церквою для поминання покійних день не варто занурюватися в скорботні переживання з приводу смерті близьких. Навпаки, церква закликає радіти їхньому переходу в життя вічне.

Відео дня

Відсьогодні у церквах відновлюється здійснення панахид (поминальних служб), яких не було в дні Страсної і Світлої седмиць, тобто впродовж тижня перед та після Великодня.

Радоницю також ще називають Проводи або Гробки, залежно від регіонів.

Що прийнято робити у Радоницю

Поминальний день варто розпочати у храмі, де служать панахиди на згадку про спочилих рідних. Тому зранку віряни йдуть на службу до церкви, щоб помолитися за померлих рідних і близьких людей, а також поставити за них свічку.

Після церкви можна відвідати кладовище, щоб закінчити розпочату в церкві молитву. Туди ж ідуть і священики, щоб покропити могилки святою водою та помолитися.

Що можна та не можна робити на Радоницю / фото УНІАН

На цвинтар віряни зазвичай приносять паски, писанки та крашанки. Однак влаштовувати трапезу на кладовищі церква не радить. Краще цю їжу віддати нужденним, а вже удома з близькими влаштувати скромний обід.

Церква не забороняє впорядковувати могили цього дня, але все ж варто навідатися на цвинтар раніше та навести лад на могилах рідних.

Що не можна робити на Радоницю

У  поминальний день категорично заборонено сперечатися, сваритися та лихословити. Натомість краще згадати покійних добрим словом і провести час у молитві.

Читайте такожЦерковні свята у травні: православний календар на місяцьНе варто на Радоницю оплакувати покійних, оскільки про них потрібно згадувати з теплом і тільки добрими словами, без смутку.

Як уже зазначалося, під час відвідування померлих на кладовищі не слід їсти принесені наїдки та пити алкоголь. Також церква не вітає традицію залишати на їхніх могилах їжу. До того ж після людей на гробах і біля них залишається купа їжі та сміття.

Крім того, у храмах на Радоницю не здійснюється обряд вінчання. Пов'язано це з тим, що поминальний день припадає на вівторок – тобто перед пісним днем – й церква цей обряд не проводить.

Прикмети на Радоницю

  • Приморозки в ніч на Радоницю – урожай не буде багатим.
  • Якщо вранці небо багряне – до вітру та дощу.
  • Зустріти граків цього поминального дня – літо буде теплим і сонячним.
  • Молодик на Радоницю – до хорошого урожаю. Якщо щербатий Місяць – буде неврожай.
  • Якщо на Радоницю йде дощ – до добрих звісток.
  • Вмитися цього дня дощовою водою – знайти красу і здоров'я на довгі роки.
  • Хто першим на Радоницю прийде на кладовище, той отримає заступництво і подяку від померлих.

Вас також може зацікавити: