Ілюстрація REUTERS

Яке свято 26 квітня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день інтелектуальної власності (ООН), Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу (ООН), Міжнародний день варіння картоплі, Свято незнайомих людей, День поріднених міст, День вилазок в паралельні світи.

Читайте такожВихідні дні у травні: як українці будуть відпочивати на травневі святаВ США святкують День батьків домашніх тварин, День брецеля-кренделя, День «Діти і тварини», День обійми австралійців, День шкали Ріхтера, в Індії - День успішних починань, або Акшая Тритья, у Вірменії - День прикордонника, у Танзанії - День об'єднання, в Туркменістані - Свято ахалтекінського скакуна.

Пам'ятні дати 26 квітня, річниці та події

В 1607 році на мисі Генрі (Вірджинія) висадилися перші в Америці англійські поселенці.

Відео дня

У 1783 році тринадцятирічний Людвіг ван Бетховен був призначений музикантом клавішних інструментів придворного оркестру в Бонні. Бетховен - німецько-австрійський композитор, піаніст і диригент, останній представник «віденської класичної школи». Бетховен - один з найбільш виконуваних композиторів у світі. У 1796 році Бетховен почав втрачати слух. У нього розвивається тиннитус - запалення внутрішнього вуха, що згодом він повністю оглух. Але писати музику продовжував до кінця своїх днів. Людвіг ван Бетховен помер 26 березня 1827 року, на 57-му році життя. Понад двадцять тисяч людей йшли за труною. Під час похорону на Верингськом укладовищі була виконана улюблена заупокійна меса Бетховена Реквієм до мінор Луїджі Керубіні. У 1862 році останки композитора були ексгумовані для дослідження, а в 1888 році перепоховані на Центральному кладовищі Відня. 29 серпня 2007 року віденський патолог і експерт судової медицини Крістіан Рейтер припустив, що ненавмисно прискорив смерть Бетховена його лікар Андреас Ваврух.

У 1921 році в Лондоні на вулицях з'явився перший поліцейський патруль на мотоциклі.

The Rolling Stones / REUTERS

У 1964 році в продажу з'явився перший диск «Rolling Stones».

У 1966 році відбулося Ташкентський землетрус силою 8 балів. В результаті землетрусу центральна частина Ташкента була практично повністю зруйнована. Зазнали руйнації більше 2 мільйонів квадратних метрів житлової площі, 236 адміністративних будівель, близько 700 об'єктів торгівлі та громадського харчування, 26 комунальних підприємств, 181 навчальний заклад, 36 закладів культури, 185 медичних і 245 промислових будівель. Без даху над головою залишилися 78 тисяч сімей або понад 300 тисяч людей з тих, які проживали тоді в Ташкенті півтора мільйони. Сотні людей були травмовані.

В 1986 році сталася аварія на Чорнобильській АЕС. Вона визнана однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

У 1999 році комп'ютерний вірус «Чорнобиль» вразив, за різними оцінками, до півмільйона комп'ютерів по всьому світу.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 26 квітня вшановує пам'ять святої Фомаїди Єгипетської / фото УНІАН

Православна церква 26 квітня вшановує пам'ять святої Фомаїди Єгипетської. До святої Фомаїді звертаються за допомогою у спокусах, насамперед, «плотських». У народі день назвали Фомаида Медуниця. Вважалося, що 26 квітня починають вилітати джмелі, а зайці відзначають свої іменини. Було заведено відправлятися в ліс для збору квітів медуниці. Цю запашну траву заварювали в якості чаю. У народі говорили, що медунка має ще й цілющі властивості і здатна вилікувати багато захворювань, якщо пити відвар з її квітів, зібраних 26 квітня.

Що сьогодні не можна робити

На Фомаїду Медунку заборонені «плотські втіхи». Вважалося, що цнотлива свята цього не пробачить.

Прикмети на 26 квітня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- зозуля голосно кує – чекайте швидкого потепління;

- вночі небо ясне - рік буде врожайним;

- розпустився дуб - літо буде теплим.

26 квітня іменини

Іменини у Артемона, Марфи, Георгія і Дмитра.