Іоан Предтеча / колаж УНІАН

Ким був Іоан Предтеча, коли шанують святого і з якими проханнями можна звернутися до нього, а також що заборонено робити на Різдво Іоанна Предтечі - розповідаємо в матеріалі.

Хто такий Іоан Предтеча

Іоан Предтеча, відомий також як Іоан Хреститель - найбільш шанований християнський святий після Богородиці. Він був останнім пророком і попередником Христа, який передбачив прихід Месії.

Народився Іоан в сім'ї літньої пари, а про його появу на світ сповістив архангел Гавриїл. За церковним переказом, матері з сином довелося тікати в пустелю, рятуючись від царя Ірода, який звелів убити всіх немовлят. Перші 30 років життя Іоан провів в пустелі, далеко від людей, а потім став проповідувати - розповідав людям про швидке пришестя Месії, закликаючи хреститися. У річці Йордан Іоан хрестив багатьох іудеїв, в тому числі й самого Ісуса - в той момент на Христа зійшов святий дух у вигляді голуба. 

Відео дня

Предтеча продовжив проповідувати, але за те, що він викрив правителя Ірода Антипа - той забрав дружину у брата - Іоана схопили і стратили. Дружина царя побажала в подарунок його голову. Тіло святого поховали, голова була втрачена, але знаходилася тричі. 

Коли Різдво Іоанна Хрестителя

У християнстві тільки три свята названі Різдвом - Ісуса Христа, Богородиці та Іоанна Предтечі.

Різдво Іоанна Предтечі святкують у червні - за Євангелією святий народився на півроку раніше Ісуса. У православній традиції дата свята за юліанським календарем - 7 липня, Різдво Іоанна Хрестителя у католиків за григоріанським календарем - 24 червня. Після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року Різдво Іоанна Хрестителя відзначатиметься 24 червня.

Зараз це церковне свято збігається з народним святом Івана Купали 7 липня.

Різдво Іоанна Предтечі - що не можна робити

Іоан Предтеча загинув мученицькою смертю, тому в усі дні пам'яті святого є ряд заборон:

  • не можна веселитися і шуміти;
  • не радять користуватися ножем, а також різати що-небудь кругле;
  • заборонено сваритися і лаятися, порушувати правила посту - до 12 липня триває Петрів піст 2023.

Чи можна працювати на Різдво Іоанна Предтечі? На свято не можна займатися важкою фізичною працею, роботою по дому, а також рукоділлям. Слід відвідати церкву, помолитися святому, подати милостиню.

У чому допомагає Іоан Предтеча і молитва до святого

У святого просять благополуччя і здоров'я для сім'ї. Іоан допомагає вирішити проблеми в роботі, зцілює від хвороб, особливо від головних болів. Також святому моляться про щасливий шлюб, а бездітні пари - про дітей.

Молитва на Різдво Іоанна Предтечі 

Хрестителе Іоанне, проповіднику покаяння, почуй молитви мої і передай прохання Владиці Небесному. Я, як недостойний, немічний, закликаю до Твоєї участі і заступництва. Благаю очистити думки і душу мою, позбавити від сумнівів, злих помислів і наставити на шлях істинний. Святий Іоанне, ти бачив гріхи земні і дарував спокуту людям. О, Проповіднику земний, який зумів торкнутися Самого Ісуса і охрестити Його, даруй мені порятунок перед Господом. Помолися за грішного раба Божого (ім'я) і не залишай мене на сваволю диявольських сил. Я благаю про благо, яке пронесу з собою все життя. Проповіднику і мученику пустельний, не відрікайся від мене, обнови душу мою покаянням і наповни серце непідробною вірою. Вічно Царство Небесне. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: