Що почитати з української літератури / колаж УНІАН, фото УНІАН, pixabay.com

14 лютого - це не лише свято закоханих, а ще й Міжнародний день дарування книг. Ми вибрали з цієї нагоди українські книги, які варто прочитати. Подаруйте котрусь із них близьким чи коханим - не прогадаєте.

Як з'явився День дарування книг

Міжнародний день дарування книг започаткувала засновниця сайту дитячої книги американка Еммі Бродмур. Один з її трьох синів якось запитав, чому немає свята, коли прийнято дарувати книги. Ситуацію виправили - ініціативу Емми підтримали знайомі, колеги та у соціальних мережах. Невдовзі цей день стали святкувати у світі, у тому числі й в Україні.

Сучасні українські книги, які варто прочитати - ТОП-10

Безумовно, цікавих книг сучасних українських авторів, які варто було б прочитати - не 10 і не 20, а набагато більше. Ми пропонуємо ознайомитися лише з маленькою частиною цього багатства:

Відео дня
  • "Невидима павутина", Богдан Кушнір

Ця книга львівського журналіста Богдана Кушніра - це продовження пригодницького роману "Помста оперативника розвідки" про сучасну російську розвідку, її внутрішню таємну кухню та специфічні стосунки між оперативниками.  

Головний герой "Невидимої павутини" - капітан російської зовнішньої контррозвідки Антон Чумак. Його рід походить із Кубані, батьки та діди розмовляли українською. Він потрапляє на схід України як розвідник та грає роль російського найманця-снайпера. Антона вражає, що два близькі йому народи нацьковують один на одного. Окрім Донбасу, дія книжки відбувається на Північному Кавказі в районі Сочі та резиденції президента в Красній Поляні. 

Звісно, краще читати обидві книги автора.

  •  "Неймовірна", Ірен Роздобудько

Це книга про неймовірну українку, жінку-воїна та жінку-силу -  Олену Телігу.  Авторка так майстерно оживила свою героїню, що подекуди закрадається думка "Хіба таке можливо?" Враження - ніби сидиш біля Олени, її друзів, родини... 

Родзинкою роману є вірші поетки, майстерно вплетені у канву твору,  уривки із листів, спогади про Олену, які надзвичайно підсилюють сюжет.  

Загалом ця книга не сльозлива, як може здатися на перший погляд. Хоча серце таки тремтить упродовж читання і так - у фіналі важко стримати сльози. Але не бійтеся цього - книга сильна та світла, як щеплення проти неправди і лицемірства.

  • "За Перекопом є земля. Кримський роман", Анастасія Левкова

Надзвичайна книга, яку читати легко, а усвідомити важко. 

Книга про Крим, його історію та трагедію. Разом із головною героїнею можна прожити понад 20 років у Криму: українському та окупованому. Побачити, які там були проблеми весь час, та які влада намагалася не помічати. Як вони досягли точки кипіння та вибухнули в 2014-му.

Твір варто прочитати, щоб провести роботу над помилками та не повторювати їх у подальшому, аби через кілька років чи десятків років не сталося рецидиву.

  • "Не вмирає душа наша", Микола Солтис

"Не вмирає душа наша" - роман про реальні події. Це історія й трагедія родини, яка була вимушено переселена в Україну в ході операції "Вісла".

Книгу можна проковтнути за вечір - тут яскраво виписані персонажі, соковита мова, роздуми й почуття, які найповніше виражають ідею твору.  Непрості долі наших предків стали основою цікавого сюжету.  Історична достовірність, вдале використання діалектизмів, гумор додають особливого подиху розповіді.

  • "Доля", Анжела Левченко

Збірка новел про життя, хоча б правильніше було написати - дуже життєвих новел. 

У кожної людини в житті свій шлях: когось Господь водить манівцями, когось по колу, хтось не може знайти дороги до свого дому, а хтось весь час шукає дорогу до себе. Кожна новела – це розповідь про звичайних незвичайних людей, яких ми зустрічаємо щодня. У кожного своя історія, свій початок і фінал, але є одне спільне – це Доля, яка слово за словом, рядок за рядком давно все написала. Нам лише здається, що ми приймаємо рішення - сценарій давно вже існує для кожного з нас …

  • "Я, ти і наш мальований і немальований Бог", Тетяна Пахомова 

У вас із авторкою можуть бути різні погляди на релігію, та важливішим є інше: людяність, або відсутність людяності. Адже Бог - не в словах, і не в назвах релігій, не в кольорі шкіри і не в національності. Наш Бог - в наших діях. То ж намалюєш його в якомусь образі чи ні, значення не має. Це та сила, що веде певним шляхом і робить з тебе людину, або монстра.

Людські почуття, як то віра, любов, бажання жити щасливо - не мають релігійної ознаки. Саме ця ідея ховається у назві книги і є центральною у романі. Твір розповідає про наше минуле, але у ньому, як і має бути у добрій книзі, заховано так багато про наше теперішнє та майбутнє. 

  • "Чужа провина", Тетяна Белімова

Ця книга - продовження книжки "Винуваті люди".

Якщо у першій частині авторці вдалося змалювати панораму життя за 1899- 1914 роки, то в другій вона вирішила зосередити увагу лише на 1917-1919-х.   Письменниця вправно динамізувала текст, розділивши частини на розділи, що дало змогу охопити в нових фрагментах унікальні території та часові проміжки. Розкішна мова, всипана автентичними словами, гострі сюжетні повороти, деталізовані мотиви персонажів, історичне тло - усе переплелося в гідний для прочитання український історичний роман!

Роман "Чужа провина" актуальний тому, що він - детальне віддзеркалення сьогодення...

  • "Класичний шпигун", Богдан Кушнір

Ще одна книга автора, про якого говорили на початку.

 Це його новий роман, в якому обставини змушують головного героя - молодого авантюрного письменника, опинитись у павутинні секретних служб, і зрештою - в епіцентрі протистояння української та російської розвідок. Захопливо й з гумором про серйозні речі. Цікаво, що в основу роману лягли справжні історії, очевидцем який був сам автор.

Додаємо його список, бо читаються твори на одному подиху.

  • "Доця", Тамара Горіха Зерня

Це дебютний роман української письменниці.

Події роману розгортаються навесні-влітку 2014 року в Донецьку. Донбас - точка обнулення, місце, де прозвучали найважливіші запитання, і відповіді сховані там же. 

Тут героїня втратила родину, дім, роботу, ілюзії. тут вона зібрала уламки заново та знайшла новий сенс. Цей процес трансформації, переродження гречкосія у воїна можна спостерігати крок за кроком - й він дуже захоплює. Книга назавжди змінила того, хто її написав, та змінить кожного, хто її прочитає.

  • "I will survive! (Я виживу)", укладач - Олена Поліщук

Напрочуд цікава збірка оповідань різних авторів. Це твори про наші щоденні перемоги над собою - можливо, зовсім непомітні для нас та приховані від усього світу.  Це торжество справедливості, совісті, правди, а також щоденні протистояння найрізноманітнішим випробуванням долі. Читається на одному диханні.

Раніше ми розповідали, які українські фільми варто подивитися - 6 стрічок у різних жанрах.

Вас також можуть зацікавити новини: