Церковне свято 15 травня / pixabay.com

Святі Борис і Гліб (у хрещенні Давид і Роман) були синами князя Володимира, які по розділу отримали в управління Муром і Ростов. Борис і Гліб, подібно до свого батька, вели благочестивий спосіб життя і дуже цікавилися священними писаннями. 

Відомо, що убієнний князь Борис похований у Вишгороді, поблизу Києва. Незабаром були знайдені святі мощі благовірного князя Гліба на Смядині, неподалік від Смоленська, звідки їх перевезли по Дніпру до Києва.

Відео дня

У день перенесення мощей святих відзначається народне свято 15 травня - Борис і Гліб.

Православне свято 15 травня - день пам'яті святителя Афанасія Великого

Афанасій Великий відомий, як один з отців грецької церкви і затятий противник аріанства. До 350-го року він був єдиним неаріанським єпископом у східній частині Римської імперії. Будучи секретарем єпископа Олександра, він написав дві важливі роботи "Проти язичництва" і "Про втілення слова". Ці праці справили сильний вплив на поширення християнської віри і на вигляд чернецтва в ній.

Прикмети 15 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • черемха цвіте - скоро похолодає;
  • вітряний і холодний день - літо буде холодним;
  • ворона каркає біля будинку - до неприємностей;
  • соловей вночі співає - до сонячної погоди.

Що сьогодні не можна робити

У народі вірили, що в цей день після заходу не можна перераховувати гроші, інакше будете бідувати. Не можна сьогодні підмітати, вимітати сміття, викидати з дому сміття - можна вимести або викинути фінансову удачу. Православна церква 15 травня категорично забороняє пліткувати, сваритися і скупитися. Тих, хто порушить заборону, чекає важке життя.

Що можна робити 15 травня

В цей час слов'яни займалися активними посівами і посадками рослин. Засівали поля хлібом, також з цього дня було прийнято садити огірки і гарбуз. За старих часів торговці особливо активно відзначали це свято - вважалося, що якщо влаштувати веселощі, то весь рік продажи будуть вдалими. Також Борису і Глібу молилися про удачу в польових роботах, про гарний врожай, здоров'я для людей і худоби.

Вас також можуть зацікавити новини: