Церковне свято 16 листопада / depositphotos.com

Преподобна Анна - дочка Всеволода Ярославовича і Анни. Дівчина виховувалася в благочестивій родині, їй з дитинства прищеплювали любов до Господа. Анна відмовилася від заміжжя і світського життя, повністю присвятивши себе християнству. Бачачи прагнення дочки, батько побудував їй монастир, де вона була ігуменею. Постійно молилася, постилася і була смиренною. При монастирі заснували училище, де преподобна Анна навчала дівчат праведного життя.

Православне свято 16 листопада - день пам'яті мучеників Акепсима єпископа, Йосипа пресвітера і аїфала диякона.

Святі жили в IV столітті в Персії і постраждали під час гоніння на християн. Цар Сапор наказав зібрати всіх дияконів і пресвітерів, першим схопили Акепсима. Привели на суд, де він сповідував християнство і висміяв язичництво. За це його довго мучили, потім кинули в темницю. 

Пізніше заарештували Йосипа пресвітера і Аїфала диякона. Вони теж не захотіли поклонятися язичницьким богам, за що зазнали муки. Разом з ними постраждала і свята Снандулія, яка омивала рани в'язнів і приносила їм їжу. Язичники встановили варту, щоб християни не поховали тіла святих, але почалася гроза, воїни загинули, а Господь сам поховав своїх дітей.

Відео дня

Прикмети 16 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • сніг пішов сьогодні - зима буде морозною;
  • теплий дощ 16 листопада - до похолодання;
  • кролики бігають недалеко від будинку - до морозів;
  • скільки яскравих зірок на небі - стільки буде теплих днів у році.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з повір'ями, саме в цей день нечиста сила виходить на вулицю і спостерігає за життям людей. Ніякої особливої шкоди вона завдати не може, але наші предки все одно намагалися не виходити з дому без крайньої необхідності. Головна заборона сьогоднішнього дня - молоді дівчата і жінки не повинні виконувати будь-яку домашню роботу.

Що можна робити 16 листопада

Наші предки в цей день готували різні страви і напої із заморожених ягід. Можна було варити киселі і компоти, додавати заготовки в пироги або ліпити вареники. 

16 листопада - сприятливий день для того, щоб відправитися до знахаря, якщо вам потрібна його допомога. Слов'яни відвідували ворожок і лікарів в цей день, щоб поліпшити своє здоров'я і отримати відповіді на важливі питання. 

Вас также могут заинтересовать новости: