Церковне свято 20 січня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

20 січня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Євфимія Великого. У народному календарі - Юхимів день. Про його традиції, прикмети та що відзначають у церкві 20 січня за старим стилем - розповідаємо нижче. 

20 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

20 січня (2 лютого за старим стилем) - день пам'яті преподобного Євфимія Великого.

Преподобний Євфимій Великий жив у V столітті і був родом із міста Мелітіни у Великій Вірменії. Його батьки довго не мали дітей і тому дали обітницю, що присвятять майбутню дитину Богу. Батько Євфимія помер невдовзі після народження сина, а його мама віддала сина на виховання своєму братові-священику. 

Відео дня

Згодом Євфимій прийняв чернецтво і йому доручили управління міськими монастирями. Але юнак залишив місто і пішов у Святу Землю, де зустрів іншого подвижника - преподобного Феоктиста. Вони оселилися в печері в горах, а незабаром до подвижників стали стікатися інші ченці. Євфимій став духівником братії, його прозвали Великим за подвижницьке життя. Час від часу святий вирушав у пустелю, де жив один у молитві. Після повернення деякі ченці помічали, що під час Божественної літургії, вогонь сходив із небес і оточував преподобного Євфимія. За переказами, за молитвами преподобного Євфимія відбувалися чудеса: наприклад, у бідному монастирі з'явилася їжа для мандрівників. Євфимій знав час своєї смерті, напередодні він сказав: "Набувайте любов, яка є союзом досконалості. Жодна чеснота неможлива без любові та смирення. Сам Господь заради любові до нас упокорився і став Людиною, як і ми".

Також 20 січня в церкві вшановують пам'ять преподобного Євфимія схимника і Лаврентія затворника Києво-Печерських, мучеників Інни, Пінни і Римми.

Свято 20 січня за старим стилем - Собор Іоанна Предтечі. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 7 січня.

Про що говорять прикмети на 20 січня    

Прикмети на 20 січня / фото ua.depositphotos.com

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом і влітку:

  • відлуння далеко чути - буде мороз;
  • погода стоїть ясна і холодна - до посушливого літа;
  • вітер із півдня - літо буде холодне;
  • сніг пішов - буде йти до Масляної;
  • особливо яскраве сонце опівдні - весна буде ранньою.

У народному календарі 20 січня - свято Юхимів день. Вважається, що з цього дня починається час хуртовин, а якщо тиждень будуть морози, то відразу після них почнеться весняна відлига.

Що не можна робити 20 січня

Є кілька заборон у цей день - що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, лихословити, пліткувати, засуджувати;
  • відмовляти в допомозі;
  • ображати кого-небудь - як людей, так і тварин;
  • впадати у відчай;
  • лінуватися.

За народними прикметами цього дня слід бути особливо обережними з гострими предметами - вважається, що якщо поріжешся, то хтось із близьких захворіє. Не варто піднімати з землі дрібні гроші - це до злиднів, а також потрібно остерігатися загубити що-небудь, інакше весь рік будуть фінансові труднощі. Вірити чи ні в ці прикмети - особиста справа кожного, але знати про них не завадить.

Що можна робити 20 січня

У день святого Євфимія можна сходити до церкви або помолитися вдома. У преподобного просять вилікувати душу і тіло від недуг, допомоги в ухваленні складних рішень, зміцненні віри. Вважається, що святий допомагає в народженні довгоочікуваної дитини

За старих часів цього дня обов'язково випікали хліб - вважалося, що це принесе удачу, а якщо з'їсти гарячий шматочок свіжоспеченого хліба, то хвороби обійдуть стороною.

20 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Юхим, Інна, Павло, Лев.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: