Яке церковне свято сьогодні, 21 квітня, традиції та заборони дня / ua.depositphotos.com

21 квітня православні віряни згадують преподобну Марію Єгипетську, а також єпископа Януарія, священномученика Прокула та інших мучеників. Про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 21 квітня за старим стилем - розповідаємо нижче.

21 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

21 квітня за новим календарем (4 травня за старим) - день пам'яті єпископа Януарія, священномученика Прокула та інших, які віддали життя за віру в Ісуса Христа. Сьогодні ж згадують преподобну Марію Єгипетську - ця дата однакова для нового й старого стилю і припадає на п'ятий тиждень Великого посту.

Марія жила у V столітті, в Єгипті. У 12 років вона вирушила в Олександрію і стала блудницею, жила так до 30 років. Якось випадково вона з групою прочан потрапила до Єрусалима, до храму Гробу Господнього. Але не змогла, як інші, зайти до церкви - якась невідома сила не пускала її. Тоді дівчина почала молитися і розплакалася перед іконою Богородиці в притворі храму - і зайшла всередину. Там дівчина почула голос: "Якщо перейдеш за Йордан, то знайдеш блаженний спокій".

Відео дня

Марія так і зробила - вона перейшла на інший берег річки, і наступні 47 років вона провела на самоті в пустелі, в молитві та покаянні. Тільки одного разу її зустрів ієромонах Зосима - його Марія попросила прийти через рік і причастити її. Через рік, коли Зосима прийшов на берег річки, то побачив, як Марія перейшла до нього з іншого берега Йордану водою, немов сушею. Але вже через рік, у тій самій пустелі, Марія померла - її тіло знайшов Зосима і поховав її. Могилу для святої вирив лев.

***

Януарій, Прокул та інші жили в IV столітті, за часів імператора Діоклетіана, який переслідував християн.

За переказами, Януарій ще в юності вирішив стати послідовником Господа і був висвячений у сан єпископа. Коли почалися гоніння на християн, Януарій у в'язниці відвідував дияконів Соссія і Прокла і молився разом із ними. Про це дізнався імператор і велів заарештувати Януарія. Християн усіляко намагалися змусити зректися віри, хотіли спалити - але вогонь не зачепив їх, хотіли згодувати диким звірам - але ті не наблизилися. Зрештою імператор велів стратити всіх мучеників.

Свято 21 квітня за старим стилем - день пам'яті апостолів від 70-ти Іродіона та інших.

Про що говорять прикмети на 21 квітня

21 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 21 квітня - Проклов день. За його прикметами судять про погоду, яким буде літо і якого чекати врожаю:

  • якщо береза раніше розпустилася, ніж клен - літо буде сухим, а якщо навпаки - дощовим;
  • багато квітів на черемсі - буде сире літо;
  • пішов дощ - затягнеться надовго;
  • грім цього дня - до гарного врожаю.

21 квітня особливу увагу звертали на черемху: що раніше зацвіте - то спекотнішим буде літо.

Що можна робити 21 квітня

Марія Єгипетська вважається покровителькою жінок, особливо тих, хто грішить і хотів би покаятися. Святій моляться, коли намагаються перемогти той чи інший гріх, просять відвести від гріха і благословити на вірність і цнотливість.

За народними традиціями день потрібно присвятити домашнім клопотам. Втратити щось у цей день вважається доброю прикметою - незабаром чекайте прибутку.

Що не можна робити 21 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, лихословити, відмовляти в допомозі та лінуватися.

Триває Великий піст 2024 - для тих, хто постить, м'ясо, риба, яйця, молоко під забороною, але дозволяється варена і тушкована їжа з олією.

Цього дня намагаються не займатися важкою працею - у народі кажуть, що від роботи, виконаної сьогодні, буде мало користі. Народні прикмети не радять також іти до лісу і відвідувати могили на кладовищі - краще зробити це в інший день.

21 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Олександр, Денис, Іван, Кіндратій, Микола, Федір, Януарій та Яків.

Вас також можуть зацікавити новини: