Церковне свято 22 Листопада / depositphotos.com

Мотрона була вихована в благочесті, потім вийшла заміж. Часто ходила в храм і молилася, за що чоловік бив її. Незабаром дівчина пішла від нього, обстригла волосся і поступила в чоловічий монастир. Через якийсь час таємниця її відкрилася, ігумен відправив її в жіночий монастир в Єрусалимі.

З Єрусалиму Мотрона переселилася до Бериту, там жила в порожньому язичницькому храмі. Біси намагалися спокусити її, але віра дівчини була стійкою. Пізніше до неї прийшли й інші віруючі, з ними вона вирушила до Константинополя. Там Мотрона вилікувала одну багату жінку, яка пізніше побудувала для святої жіночий монастир. До самої смерті Мотрона допомагала людям, померла у віці 100 років.

Православне свято 22 листопада - день пам'яті преподобної Феоктисти

Дівчина з дитинства вірила в Бога, в 18 років вступила в монастир. Коли араби напали на храм, вони все розграбували і взяли в полон чернець. Одного разу корабель розбійників пристав до острова Парос, а Господь допоміг Феоктисті сховатися від ворогів.

Відео дня

Довго жила вона на цьому острові на самоті, погано харчувалася, ходила без одягу. Через деякий час зустріла мисливця, якого попросила принести їй Святих Таємниць, щоб причаститися. Чоловік виконав її прохання, Феоктиста в той же день померла.

Прикмети 22 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • іній вкрив дерева - до морозів;
  • снігопад 22 листопада - негода затягнеться ще на місяць;
  • качки досі не полетіли - до потепління;
  • дощ сьогодні - наступного року буде хороший урожай пшениці.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква суворо забороняє в цей день з ким-небудь лаятися або з'ясовувати стосунки. Якщо хочете взяти участь у благодійності, віддавайте тільки чистий і випрасуваний одяг.

Що можна робити 22 листопада

У цей день можна помолитися святій Матроні про благополуччя для всієї родини. Слов'яни 22 листопада перебирали зимовий одяг і дивилися, чи все у них готове до холодів. Відуни в старовину заговорювали траву "плакун-верба" - вірили, що рослина знаходить цілющі властивості і за допомогою неї можна стати ближче до природи.

Вас также могут заинтересовать новости: