Церковне свято 24 січня / depositphotos.com

Феодосій Великий жив у V столітті, виховувався в благочестивій родині, вивчав слово Боже і трудився в храмі. Подорослішавши, він відправився в Єрусалим на поклоніння святим місцям і відвідав святого Симеона, який подвизався на стовпі.

Той передбачив Феодосію, що він збере навколо себе віруючих і наставить сотні людей на шлях істинний. Феодосій після цих слів оселився в печері, де 30 років провів у працях і молитві. До нього стали приходити люди, які шукали подвижницького життя, тоді була заснована свята обитель.

Феодосій за життя здійснював багато чудес: поклав початок громадським монастирям в Палестині, рятував людей від бід і хвороб, вказував заблудлим душам шлях.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 24 січня - Федосеево тепло.

Православне свято 24 січня - день пам'яті Феодосія Антіохійського

Феодосій Антіохійський жив в кінці IV століття, при навіюванні і підтримці батьків покинув батьківський будинок і оселився поблизу моря, обравши для себе відлюдницький спосіб життя. Для того, щоб боротися з плотськими спокусами, Феодосій став носити важкі вериги. 

Невпинно трудився і молився, а вільний час присвячував плетінню кошиків. Займався городництвом, вирощував овочі і сіяв насіння, щоб добути собі їжу.

Прикмети 24 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • вранці пішов сніг - до вечора чекати морозу, холодна погода протримається довго;
  • тепло на Феодосія - весна настане рано;
  • на дахах висять бурульки - лютий виявиться теплим;
  • яка погода сьогодні - такою вона буде і в листопаді.

Що сьогодні не можна робити

У цей день православна церква категорично забороняє використовувати колючо-ріжучі предмети - будь-яку їжу краще відламувати, а не нарізати. Також не рекомендується переїжджати або міняти роботу, не давайте гроші в борг. Утримайтеся від суперечок або конфліктів, інакше ризикуєте накликати на себе біду.

Що можна робити 24 січня

Наші предки в цей день захищали своє приміщення від злих духів, обкурюючи будинок травами. Також вони топили лазні і парилися в них, щоб очистити не тільки зовнішнє, але і внутрішнє. Слов'яни читали стародавні змови і вночі з 24 на 25 січня укутували дітей кожухами, щоб уберегти від нечистої сили.

Вас також можуть зацікавити новини: