Церковне свято 25 травня 2022 / depositphotos.com

Святитель Епіфаній жив в IV столітті на Кіпрі. За походженням був євреєм і славився, як дуже освічена людина. Прийнявши християнство, подвизався в монастирі, а потім поїхав до Єгипту і залишився в пустелі. Багато людей приходили до нього за допомогою і порадою, А Епіфаній звертав їх до істинної віри. На 60-му році життя був висвячений на єпископи, помер у віці 96 років.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 25 травня - Єпіфанов день.

Відео дня

Православне свято 25 травня - день пам'яті святителя Германа

Герман жив у VII столітті, на життя його випало безліч тягот і поневірянь. Після смерті батька був відданий імператором в церковні клірики, а потім поставлений єпископом. За захист віри його заслали, потім повернули до служби і поставили патріархом Константинополя. За часів царства Лева вірменина знову був вигнаний, в основному, за непохитність своєї віри і пророчі промови. Помер святий у віці 96 років.

Прикмети 25 травня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • побачити листя латаття на ставку - більше не буде заморозків;
  • багато хрущів - до посухи влітку;
  • схід червоного кольору - літо буде спекотним, можливі пожежі;
  • гусак общипує пір'я - до затяжного негоди.

Сон в ніч з 24 на 25 травня збувається в найближчому майбутньому.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату категорично заборонено що-небудь консервувати або їсти консервацію - нечиста сила зіпсує їжу. Віруючим, які хочуть відвідати церкву, не можна нікому говорити про це - накликаєте біду. Церква закликає не скупитися і не відмовляти в допомозі, інакше скоро самі будете потребувати.

Що можна робити 25 травня

У народі це свято називається "Рябинівка", так як саме сьогодні горобина вважалася цілющим деревом і можна було проводити різні обряди. Один з них - зірвати гілочку горобини і поставити вдома, щоб захистити житло від бід. Господині з горобини готують різні страви, пригощаючи ними знайомих і сусідів. Дівчатам сьогодні краще не надягати темні речі - до негараздів в особистому житті.

Вас також можуть зацікавити новини: