Церковне свято 28 січня / depositphotos.com

Павло народився в єгипетській країні Фіваїді, де і подвизався, подорослішавши. Пішов у пустелю, знайшов там печеру біля струмка і прожив на самоті 91 рік, нікому, крім Бога, не ведений. Перед смертю Павло зустрів Антонія, який сам прийшов до нього після видіння. Святі довго розмовляли, а потім Павло попросив Антонія поховати його.

Помер святий Павло під час молитви, у віці 113 років. Він не заснував жодної обителі за життя, але в пам'ять про нього його однодумці зробили це. Крім того, святий Павло вважається батьком православного чернецтва.

На згадку про нього сьогодні відзначається народне свято 28 січня - Павлов день.

Відео дня

Православне свято 28 січня - день пам'яті Іоанна Кущника

Іоанн походив з багатої і знатної сім'ї, народився і жив у Константинополі. Отримав прекрасну освіту, любив читати духовні книги, вивчаючи які, з'ясував, що все мирське йому чуже.

Одного разу Іоанн зустрів ченця з обителі "Невсипущих", попросив у батьків в подарунок Святе Письмо і таємно поплив до ченців на кораблі. Після довгих умовлянь Іоанна постригли в ченці, а він здивував всіх своєю суворою стриманістю і постійною молитвою.

Через 6 років диявол здолав Іоанна і той захотів додому. З обителі його відпустили, по дорозі чернець переодягнувся в жебрака і не пішов в батьківський будинок, а оселився поруч в курені. Батьки не впізнали свого сина, але годували зі свого столу, думаючи, що добро, вчинене по відношенню до незнайомої людини, повернеться їхньому синові.

Незабаром Іоанну з'явився Господь і попередив його про швидку смерть. Святий відкрився батькам, а потім помер у віці близько 25 років. Поховали його на місці куреня, де він жив, а потім там побудували церкву.

Прикмети 28 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Віктор Ковальчук
  • зоряна ніч - рік буде щедрим на врожай льону;
  • хмари йдуть з півночі - скоро похолодає;
  • щебечуть снігурі - погода зміниться;
  • горобці сидять на деревах, але не цвірінькають - буде снігопад.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква вважає, що 28 січня великі ризики отримати пристріт, тому з дому краще нікуди не виходити, а якщо доведеться, то надягати обереги. Також не варто спілкуватися з недругами, інакше трапиться затяжний конфлікт. Згідно з народними повір'ями, саме сьогодні чаклуни і відьми передають свої знання учням, тому варто бути обережними з незнайомими людьми.

Що можна робити 28 січня

Наші предки в цей день остерігалися нечистої сили, тому невпинно молилися, стукали по дереву і плювали через ліве плече. 28 січня підходить для турботи про домашніх тварин і рослини, сьогодні також можна проводити генеральне прибирання в будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: