Церковне свято 8 серпня / depositphotos.com

Єрмолай, Єрміпп і Єрмократ були священиками в Никодимії. У ті часи багато віруючих піддавалися гонінню на християн з боку уряду. Святі ховалися в різних місцях, звертаючи народ до істинної віри. В результаті були схоплені язичниками і зрадені мечу. У цей день також відзначається народне свято 8 серпня - Єрмолаєв день.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті преподобномучениці Параскеви

Дівчина народилася в благочестивій родині в п'ятницю, тому її назвали Параскевой. Грецькою це означає "п'ятниця". Вона була християнкою, язичники неодноразово примушували її зректися віри, але дівчина була непохитна. Князь Антонін наказав кинути її в чашу зі смолою, але Параскева залишилася жива. Імператор подивився в котел і осліп. Дівчина зцілила його, а багатьох інших після звернула в християнство. Після смерті її мощі зберігалися в Константинополі.

Свято 8 серпня - день пам'яті преподобного Мойсея Угрина

Чоловік походив з Угорщини, тому і називали його Угрин. У 1018 році князь Польський завоював Київ і багатьох взяв у полон, в тому числі і Мойсея. Шість років він просидів у темниці, прийнявши там Господа і обітницю безшлюбності. 

Відео дня

Одного разу польська жінка намагалася спокусити Мойсея, але він не здавався. Багато вмовляли його одружитися, але святий був відданий своїй вірі. Полька звільнила його, пропонуючи багатства і погрожуючи тортурами, а Мойсей прийняв чернечий постриг і сказав, що нічого не боїться. Жінка, дізнавшись про це, наказала його побити.

Мойсей після цього мучився до кінця життя. За це Господь покарав жінку - її вбили під час заколоту в Польщі. Мойсей отримав свободу і жив у печері в пості і молитві, а через 10 років помер.

Прикмети 8 серпня

Прикмети 8 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • якщо кіт або кішка труться у хазяйських ніг, дають себе погладити - весь рік буде хорошим;
  • мухи кусаються і стають настирливими - чекай дощу;
  • жаби стрибають біля водойм по берегу - теж до дощу.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки в цей день не виходили в поле, жінкам заборонялося займатися рукоділлям, шити і в'язати. 

Що можна робити 8 серпня

Вважається, що в цей день можна робити заготовки на зиму з яблук. Також господині варять компоти, роблять вино. Крім того, сьогодні можна займатися улюбленим хобі і отримувати знання.

Вас також можуть зацікавити новини: