Церковне свято 9 квітня / УНІАН

9 квітня православні відзначають велике свято - Вхід Господній в Єрусалим, Вербна неділя 2023. Щороку воно випадає на різні числа і святкується за тиждень до Великодня.Також сьогодні - день пам'яті Іоанна Прозорливого і Матрони Солунської.

Церковне свято 9 квітня - Вхід Господній в Єрусалим

Це день, коли Ісус в'їхав в Єрусалим верхи на віслюку. Зустрічаючи його, люди кидали на дорогу пальмові гілки, вітаючи Спасителя. У нас символом свята стали гілочки верби, яку наділяють позитивними властивостями і використовують для захисту від зла.

Церковне свято 9 квітня - день пам'яті преподобних Іоанна Прозорливого і Матрони Солунської

Святий Іоанн народився в IV столітті в місті Лікополі (Середній Єгипт). Сам був теслею, але в 25 років вирішив піти в монастир. Жив у різних обителях 15 років, потім вирішив усамітнитися на Вовчій Горі у Фіваїді. Там він прожив 50 років і помер у 90. За свій подвиг Іоанн придбав дар прозорливості - передбачав майбутні події, а також зцілював від хвороб.

Відео дня

Матрона Солунська жила в III-IV століттях в Салоніках. Була вона рабинею іудейки Павтіли, яка змушувала служницю зректися християнства. Матрона відмовлялася, терпіла побої, її не раз зв'язували і замикали в коморі, але кожен раз знаходили її розв'язаною.Тоді її так жорстоко побили, що вона померла. Тіло Матрони скинули з міської стіни, але християни поховали його. Пізніше єпископ Олександр Солунський побудував церкву в ім'я мучениці Матрони і переніс туди її чудотворні мощі.

Прикмети на 9 квітня

Прикмети на 9 квітня / depositphotos.com

Прикмети дня передбачали погоду і урожай:

  • якщо вранці іній і туман - рік буде урожайний;
  • якщо на небі немає хмар - рік буде ягідним;
  • птахи високо літають - довго дощу не буде; 
  • якщо вдень тепло - літо буде спекотне.

9 квітня прийнято молитися про гарний врожай.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день не можна важко працювати - це вважається великим гріхом. Забороняється прибирати, мити підлогу, прати, шити, в'язати, прясти. Не дозволяється працювати на землі, в городі. Сьогодні не можна бажати іншим зла - може повернутися в триразовому розмірі. Заборонено сваритися і лаятися, інакше потім буде складно помиритися. Не прийнято було ходити на цвинтар, грати весілля, влаштовувати галасливі застілля.

Що можна робити 9 квітня

Сьогодні потрібно піти в храм і освятити гілочки верби - вважається, що вона отримує цілющу силу і виліковує хвороби, знімає пристріт і порчу. Ними легенько б'ють дітей і домашніх, примовляючи: "Не я б'ю, верба б'є!" Освячені гілочки зберігають у будинку весь рік - верба захищає житло.

Вас також можуть зацікавити новини: