Церковне свято 9 серпня / depositphotos.com

Православні віруючі сьогодні відзначають велике церковне свято - день святого Пантелеймона 2022. Раніше ми говорили про те, що можна і не можна робити в цю дату, як правильно і про що молитися святому.

Наші предки у цей день зустрічали народне свято 9 серпня - Пантелеймон-цілитель.

Православне свято 9 серпня - день Германа Аляскинського

Народився чоловік в 1757 році і походив з купецького стану. У 16 став став послушником в Троїце-Сергієвому монастирі, а через 5 років відправився в Варлаамський монастир. Там прийняв постриг і став здійснювати подвиг безмовності. У 1793 році став учасником Кадьякской місії, діяльність якої була спрямована на проповідь Євангелія серед росіян, що жили в Америці.

Відео дня

Герман працював у пекарні та саду. Після загибелі під час шторму начальника місії став виконувати його обов'язки. В цей же момент алеутов стали гнобити, а батька Германа погрожували закувати в кайдани. Він знову вибрав шлях проповіді і наставляв новонавернених алеутів на шлях істинний. Тільки завдяки йому християнська віра на острові Кадьяк не загинула.

Помер преподобний 13 грудня 1837 року в своїй келії в той час, як його учні читали Діяння Апостолів.

Прикмети 9 серпня

Повір'я на 9 серпня / Ілюстрація REUTERS
  • якщо на Пантелеймона завиваються качани капусти, то осінь буде холодною;
  • якщо мурахи вхід в мурашник закладають, то скоро піде дощ;
  • коники стрибають і стрекочуть - до сухої і ясної погоди;
  • якщо хворий в церкві відстоїть молебень на честь святого Пантелеймона, а вдома молитися буде на його ікону, то скоро одужає.

Що не можна сьогодні робити

Православна церква суворо забороняє в цю дату проходити повз чуже горе, інакше Господь покарає за байдужість. Наші пращури в цей день не працювали в полі - боялися грози. Також 12 серпня не варто нікуди возити сіно та хліб, інакше гроза все спалить.

Що можна робити 9 серпня

Господині в цей день здавна пекли пиріжки з капустою, готували супи і тушкували овочі. Робили заготовки на зиму - засолювали і квасили. Пригощали приготованим всіх нужденних.

Знахарі ходили в ліс і до боліт за травами. Вірили, що зібрані в цей день рослини мають цілющу силу.

Вас також можуть зацікавити новини: