Церковне свято 15 серпня  / depositphotos.com

15 серпня в церкві відзначають перенесення мощей апостола від сімдесяти Стефана. У народному календарі - Степан Сінник. Про традиції та заборони на церковне свято і прикмети цього дня - у матеріалі.

15 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Святий Стефан жив у I столітті, був старшим серед семи дияконів, поставлених апостолами Христа, тому його називають архідияконом. Також він був обраний апостолом від сімдесяти і нарівні з іншими апостолами проповідував у Єрусалимі християнську віру.

Якось в одній зі своїх проповідей він сказав, що "Всевишній не в рукотворних храмах живе". Його слова були сприйняті як богохульство - особливо обурило слово "рукотворний", що вживалося щодо язичницьких ідолів. Тому Стефана засудили до суду. Досі невідомо, був він страчений за вироком чи забитий камінням натовпом. Мощі святого знайшли лише через 4 століття після смерті - 15 серпня відзначають перенесення мощей у столицю Візантії з Єрусалима. Оскільки вони мають цілющу силу, то частинки мощей швидко розійшлися по всьому світу.

Відео дня

Святого Стефана вшановують 15 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 2 серпня.

Народні прикмети на 15 серпня

Народні прикмети на 15 серпня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом і у вересні:

  • дощ цього дня - погана погода буде весь найближчий місяць; а якщо зранку сухо - наступні 6 тижнів буде посуха;
  • сонячний день видався - вересень буде теплим;
  • павук плете маленьку павутину - до сильного вітру.

У народі 15 серпня - свято Степан Сінник. Цього дня закінчували прибирати сіно.

15 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня:

  • не можна лаятися, лихословити, бажати зла - це обіцяє тривалі біди;
  • заборонено працювати в саду і городі;
  • не можна давати в борг продукти - можна накликати голод, але водночас не слід відмовляти в допомозі (наприклад, у милостині);
  • не варто давати гроші в борг і брати теж - до серйозних фінансових втрат;
  • у жодному разі не можна ображати тварин - великий гріх. 

Триває Успенський піст, який розпочався 14 серпня. Забороняється бурхливо веселитися, а тим, хто постить, не можна вживати продукти тваринного походження - цього дня дозволена гаряча їжа з олією.

Що можна робити 15 серпня

Святого архідиякона Стефана молять про прощення гріхів і любов до ближніх. Також святого Стефана вважають покровителем тварин, особливо коней. За старих часів їх мили, добре годували і вплітали стрічки в гриву.

Цього дня можна збирати лікарські трави - м'яту, ромашку, пижмо, конюшину, божі сльози. Наші предки плели з них так званий "Степанів вінок", який зберігали в домі. Якщо хтось із домашніх хворів, із вінка брали трохи трав і заварювали з ними чай - так проганяли хворобу.

Вас також можуть зацікавити новини: