Церковне свято 19 серпня / pixabay.com

19 серпня в церкві відзначають велике свято - Преображення Господнє. У народі його називають Яблучний Спас. Що слід обов'язково зробити цього дня та які заборони не варто порушувати на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

19 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Преображення Господнє описано в трьох Євангеліях - від Матвія, від Марка і від Луки. У них розповідається про те, як за 40 днів до своєї смерті Ісус і його три учні - Петро, Іоанн та Яків - вирушили помолитися на гору Фавор. Під час молитви Христос преобразився - "личко Його просяяло, як сонце, а одежа Його стала білою, як світло", а перед ним з'явилися два пророки - Ілля і Мойсей. Апостоли були дуже вражені побаченим, особливо після того, як на гору спустилася хмара, звідки пролунав голос Бога: "Цей є Син Мій Улюблений, в Котрому Моє благовоління; Його слухайте". Потім хмара зникла разом із пророками, а Ісус заборонив учням розповідати про побачене до його воскресіння.

У перекладі з грецької "преображення" - це зміна форми. Ісус таким чином показав, що в ньому з'єднуються людське і божественне.

Відео дня

Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа почали відзначати в IV столітті, щорічно в один і той самий день - 19 серпня. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) відзначатимуть його 6 серпня.

Народні прикмети на 19 серпня

Народні прикмети на 19 серпня / pixabay.com

За прикметами погоди підмічали, якими будуть осінь і зима:

  • ясна погода - осінь буде сухою і теплою;
  • дощ цього дня - весна й осінь теж будуть із дощами;
  • сонячний день видався - зима буде морозною;
  • який день - такий Покров і зима.

У народі 19 серпня - свято Яблучний Спас. Спас - скорочено від слова "Спаситель", тобто, Ісус. Цього дня традиційно віряни дякують Богові за новий урожай.

19 серпня - що сьогодні не можна робити

У велике православне свято є кілька суворих заборон:

  • забороняється займатися домашнім господарством, прибиранням, ремонтом;
  • не можна працювати в саду і на городі;
  • заборонено шити, в'язати, вишивати;
  • не можна розважатися, шуміти, сваритися і лихословити - триває Успенський піст;
  • не радять грати весілля - в це свято в церкві не вінчають.

Під час посту не можна вживати скоромну їжу, але на Преображення Господнє є послаблення: можна їсти рибу і трохи вина.

Що можна робити 19 серпня 

Традиційно цього дня віряни йдуть до храму - помолитися, подякувати Богові за новий урожай і освятити його. Як правило, несуть яблука, мед, колосся пшениці, виноград, хоча можна освячувати й інші плоди. Нічого страшного, якщо людина прийде до церкви без кошика з урожаєм, головне - помолитися.

Також на Яблучний Спас печуть яблучні пироги та готують яблучне варення. Цього дня слід пригостити яблуками і пиріжками всіх близьких і нужденних. Важливо в цей день робити добрі справи - щоб очистити душу від гріхів.

Вас також можуть зацікавити новини: