Що не можна робити 21 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

21 жовтня за новим церковним календарем згадують Іларіона Великого і перенесення мощей святителя Іларіона, єпископа Меглинського. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

21 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

21 жовтня (3 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті Іларіона Великого і перенесення мощів святителя Іларіона, єпископа Меглінського.

Іларіон Великийжив у Палестині, в III-IV століттях. Коли він був юним, то вирушив на навчання в Олександрію. У святого Антонія Великого юнак навчався Слова Божого і повернувся додому вже християнином: роздав родичам і нужденним своє майно, а сам пішов жити в пустелю біля міста Маіума. Там він працював, молився і постився, але одного разу на нього напали розбійники. Дивно, але Іларіон прочитав їм проповідь і зміг переконати їх відмовитися від злочинного життя - розбійники прийняли хрещення. Завдяки цьому святий прославився, й до нього потягнулися люди - він зціляв їх від недуг і позбавляв від нечисті. Пізніше вирушив до Єгипту, щоб побувати на могилі Антонія Великого. Помер святий Іларіон на острові Кіпр - сам передбачив свою смерть, там же і похований.

Відео дня

***

Іларіон Меглинський народився в XII столітті, в Болгарії, в християнській родині. Коли юнак став повнолітнім, то вирішив піти в монастир. Там він вів суворе і доброчесне життя, і незабаром був обраний настоятелем цього монастиря. Святителя Іларіона любили і поважали, йшли до нього за порадою.

Пізніше Іларіона висвятили в сан єпископа Меглинського. Усе своє життя він протистояв єресі - після його проповідей багато єретиків повернулися в християнство. 

***

Також 21 жовтня за новим церковним календарем - Дмитрівська поминальна субота, один з особливих поминальних днів у році.

Свято 21 жовтня за старим стилем - день пам'яті Пелагії Антіохійської. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 8 жовтня.

Прикмети на 21 жовтня

Про що говорять прикмети на 21 жовтня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про те, як скоро похолодає:

  • листя з берези ще не опало - сніг випаде пізно;
  • хмари низько пливуть - буде мороз;
  • у лісі багато грибів - похолодає нескоро.

У народному календарі 21 жовтня - свято Іларіонів день. У цей час часто дорогу замітало першою сніговою порошею, яка танула і розвозила бруд, тому в далеку дорогу не радили вирушати.

Що не можна робити 21 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і конфліктувати;
  • лінуватися і байдикувати;
  • піднімати із землі що-небудь - можна накликати на себе порчу;
  • ділитися планами - не збудуться;
  • пускати в дім сторонніх - не до добра.

Великим гріхом цього дня вважається відмовити в допомозі нужденним. Важливо не чекати, поки попросять, а самому проявити ініціативу і допомогти під силу: продуктами, речами, грошима. За це добро воздасться у стократ.

Що можна робити 21 жовтня

Святому Іларіону Великому моляться про зцілення душі та фізичних хвороб, звертаються в різних життєвих обставинах

Погода цього дня може бути "нельотною", тому краще присвятити свій час домашнім справам. Жінкам можна зайнятися рукоділлям - за старих часів на Іларіона традиційно сідали за шиття, вишивку або в'язання, а старше покоління навчало молодь. 

21 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іларіон, Сергій, Василь, Пелагея, Олексій, Анатолій, Захар, Яків, Микола.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: