Церковне свято 24 вересня / колаж УНІАН, фото depositphotos.com, pixabay.com

24 вересня за новим церковним календарем згадують святу рівноапостольну Феклу (Теклу) Іконійську. Що відзначають цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - у матеріалі.

24 вересня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

24 вересня (7 жовтня за юліанським календарем) - день святої Фекли (Теклі) Іконійської. Фекла народилася в I столітті в місті Іконії (зараз це турецьке місто Конья), у багатій і знатній родині. У дитинстві вона ні в чому не мала потреби, здобула гарну освіту, а коли виросла, то заручилася з юнаком Фамиридом. Якраз у цей час до міста прийшов апостол Павло, який проповідував про Ісуса Христа. Послухавши його проповідь, Фекла вирішила прийняти християнську віру і не виходити заміж. Але її нареченому це не сподобалося - він поскаржився на апостола правителю міста, нібито Павло радить дівчатам відмовлятися від заміжжя.

Апостола кинули до в'язниці, а Фекла таємно вночі проникла до нього і три дні та ночі провела там у молитвах у ногах проповідника. Опісля дівчину знайшли, Павла засудили до вигнання, а Феклу вирішили спалити на багатті. Але під час страти сталося диво - серед ясного неба пішов дощ і погасив полум'я. Тоді Феклу теж вигнали з міста, і вона вирушила слідом за апостолом.

Відео дня

Оселилася дівчина в Селевкії, вона отримала дар зцілення і багатьох за своє життя навернула до християнської віри. Слава про неї розійшлася околицями, що було не на руку місцевим знахарям. Вони найняли чоловіків, щоб осквернити жінку, але Феклі вдалося втекти. У якийсь момент перед нею розступилася гора і сховала її у своїх надрах. Там і спочила свята Фекла.

Над цією печерою побудували монастир святої Фекли - у сирійському місті Маалула, там зберігається частина мощей святої. Ще частина - перебуває на Кіпрі, в жіночому монастирі святої Фекли біля міста Ларнака і в Мілані, в соборі Дуомо. 

Церковне свято 24 вересня за старим стилем - день пам'яті святої Феодори Олександрійської.

Прикмети на 24 вересня

Прикмети на 24 вересня / depositphotos.com

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода, осінь і зима:

  • якщо на деревах ще багато листя - морози будуть нескоро;
  • грім цього дня - взимку буде мало снігу;
  • грибів багато - снігу багато буде, і навпаки;
  • бджоли ще літають і збирають мед - осінь буде тепла;
  • чайки високо в небі - буде вітряно.

У народному календарі 24 вересня - свято Фекла Запрядальниця, день Фекли Заревниці. Цього дня за старих часів проходили хлібні замолотки - обмолот жита, копали буряк, а також гасили старий і запалювали новий вогонь у будинках. Жінки цього дня пряли на удачу, звідси і назва - Запрядальниця.

Що не можна робити 24 вересня

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і лихословити;
  • брати гроші в борг і віддавати борги;
  • вживати алкоголь.

Також цього дня забороняється важко працювати - такі справи краще відкласти на інший день.

Що можна робити 24 вересня

Святій Теклі моляться про щасливий шлюб і міцну сім'ю, зцілення від хвороб, особливо очей і шкіри, а також від опіків.

Цього дня потрібно йти по гриби, можна займатися нескладними домашніми справами, приготувати борщ і нагодувати ним сім'ю, щоб у домі були спокій і благодать. Добре 24 вересня грати весілля: вважається, що все, що зав'яжеш цього дня - вже не розв'язати.

24 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Павло, Василь, Сергій, Текля, Степан, Андрій, Давид, Віталій, Владислав.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: