Що не можна робити 24 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

24 жовтня за новим церковним календарем згадують мученика Арефу і з ним 4299 мучеників, а також святкують пам'ять ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість". Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - розповідаємо в матеріалі.

24 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

24 жовтня (6 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті мученика Арефи і з ним 4299 мучеників, а також ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість".

Арефа жив у VI столітті і був правителем міста Неграна в Гравії. Жителі цього міста були християнами. У той самий час Аравійський цар Дунаан, який був юдеєм, велів винищити всіх послідовників Христа і відправив військо в Негран. Коли воно підійшло до міста, то не змогло його взяти, і тоді цар вирішив обдурити жителів, пообіцявши їх лише оподаткувати, але не вимагати переходу в юдейство. Царю відкрили ворота, про що незабаром пошкодували: кліриків Церкви (427 осіб) спалили на вогнищі, а правителя Арефу та інших старійшин кинули до в'язниці. Проповідники царя ходили містом, щоб навернути християн в іудейство, але безуспішно. Понад 4 тис. осіб прийняли мученицьку смерть за Христа.

Відео дня

***

Також 24 жовтня за новим календарем - день ікони "Всіх скорботних Радість", яка є чудотворною.

Свято 24 жовтня за старим стилем - день пам'яті апостола від 70-ти Пилипа, а також Феофана Сповідника. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 11 жовтня

Прикмети на 24 жовтня

Про що говорять прикмети на 24 жовтня / фото Pixabay

Прикмети дня говорять про погоду найближчим часом і коли чекати зиму:

  • сніг вранці - до морозної зими;
  • туман спустився - до потепління;
  • дерева стоять у листі - зима буде суворою і довгою;
  • місяць у серпанку - чекай на негоду;
  • небо вночі прояснилося - буде мороз.

У народному календарі 24 жовтня - свято Афанасіїв день, на честь дня пам'яті Афанасія, патріарха Цареградського, який також відзначають сьогодні.

Що не можна робити 24 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися і лаятися;
  • відмовляти в допомозі або милостині.

Народні прикмети не радять цього дня приймати подарунки від незнайомих - вважається, що так можна отримати порчу. Також одне із застережень: потрібно бути обережним з посудом, аби не розбити його - за повір'ям, це може стати причиною хвороби або проблем у родині.

Вірити чи ні в ці прикмети - особиста справа кожного, але знати про них не завадить.

Що можна робити 24 жовтня

Традиційно вранці, в день ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість", ідуть до храму. У чудотворної ікони просять зцілити від хвороб, допомогти налагодити сімейне життя, захистити від кривдників, втішити в скорботі. Вважається, що ікона допомагає в найважчих життєвих ситуаціях, коли просто у розпачі.

Цього дня слід підготувати сезонний зимовий одяг - провітрити його, випрати і полагодити. Добре здійснювати операції купівлі-продажу - будуть успішними. За народною прикметою, якщо сьогодні побачити білого собаку, то це до добра, а якщо він піде за вами по п'ятах - у вас весь рік не буде проблем із грошима.

24 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іраклій, Миколай, Іван, Олексій, Георгій, Афанасій, Петро.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: