Яке церковне свято сьогодні, 30 березня / ua.depositphotos.com

30 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Іоанна Ліствичника. Також цього дня проходить друга батьківська субота цього року. У народному календарі - Іван Ліствичник. Розповідаємо про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 30 березня за старим стилем.

30 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

30 березня за новим стилем (12 квітня за старим) - день пам'яті преподобного Іоанна Ліствичника, який жив у VI-VII століттях і служив ігуменом одного з найдавніших монастирів.

Іоанн Ліствичник був родом із Константинополя. У 16 років він вирішив піти з мирського життя і поїхав до Єгипту, на Синайську гору, де через 4 роки став ченцем. Його наставником протягом майже 20 років був старець Мартирій. Коли він помер, Іоанн Ліствичник оселився у пустелі - там у безмовності, молитвах і пості він прожив 40 років і був наділений даром чудотворення і прозорливості.

Відео дня

Іоанн намагався вести відлюдницьке життя, але слава про його вміння зцілювати людей і передбачати майбутнє привела до нього людей навіть із віддалених територій. У 75 років Іоанн Ліствичник став ігуменом Синайського монастиря і керував ним близько 4 років. У цей час він написав "Ліствицю" - знаменитий твір про 30 ступенів сходження до духовної досконалості. За нього святого і прозвали Ліствичником. Потім Іоанн знову вирушив з монастиря в пустелю, де і упокоївся.

Свято 30 березня за старим стилем - день пам'яті преподобного Олексія, чоловіка Божого, мученика Марина.

Про що говорять прикмети на 30 березня

30 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 30 березня - свято Іван Ліствичник. За прикметами дня судять про погоду:

  • якщо цього дня розцвіли кульбаби, то літо буде коротке;
  • гуси летять високо - скоро буде багато опадів;
  • на березі з'явилося листя, а на вільсі ще немає - літо буде сухим;
  • почалися затяжні дощі - чекай влітку гарний урожай грибів;
  • бджоли вилетіли з вуликів - уся весна буде теплою.

У народі Івана Ліствичника просять, щоб він послав на землю дощ.

Що можна робити 30 березня

Цього дня випадає друга батьківська субота цього року - віряни йдуть до церкви, щоб помолитися за померлих родичів і близьких, відвідують кладовища.

Традиційно цього дня заведено готувати печиво у вигляді сходів - вірять, що така випічка символізує шлях душі зі світу матеріального до Божого престолу і може забезпечити Царство Боже. Кількість сходинок у такій "драбинці" має дорівнювати членам сім'ї, вважається, що той, хто з'їсть її, буде здоровий увесь рік. Цю ж випічку подають як милостиню.

Триває Великий піст 2024 року, тим, хто поститься, цього дня дозволяється гаряча їжа з олією.

Що не можна робити 30 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, лихословити, пліткувати, заздрити, ображатися й ображати будь-кого, відмовляти в допомозі та милостині. У поминальний день також забороняється погано говорити про померлих, впадати у відчай або влаштовувати гучні поминальні застілля.

За народними повір'ями цього дня не радять носити чорний одяг - щоб не накликати неприємності. Не варто займатися важкою роботою, шити і в'язати.

30 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Захар.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: