Яке церковне свято 8 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

8 листопада за новим церковним календарем відзначають велике свято - Собор Архистратига Михаїла. У народному календарі - Михайлів день. Про його традиції та заборони, а також кого вшановують цього дня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

8 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

8 листопада (21 листопада за старим стилем) - Собор Архистратига Михаїла, якого в Писанні називають "князем", "вождем воїнства Господнього" і вважають головним борцем проти диявола і беззаконня.

Архангела Михаїла в церкві вшановують двічі на рік: 6 вересня (19 вересня за старим стилем) - Спогад чуда в Хонех, Михайлове чудо, і 8 листопада (21 листопада за старим стилем) - Собор Архистратига Михаїла.

Відео дня

Архангел Михаїл - це головний архангел, ватажок небесного воїнства і один із найбільш шанованих у православ'ї. Ім'я "Михаїл" у перекладі з давньоєврейської мови має два тлумачення - означає "хто як Бог", а також читається і як риторичне запитання "хто як Бог?" чи "хто подібний до Бога?" у значенні - "ніхто не рівний Богу". Слово "ангел" у перекладі з грецької - "вісник", а префікс "архі" вказує на більш піднесене служіння порівняно з Ангелами. 

Також Архангела Михаїла називають Архистратигом - "главою святого воїнства Ангелів і Архангелів", він стоїть над усіма Ангелами. Архистратиг узяв на себе місію повалити занепалого ангела Денницю та інших. За переказами, коли Бог створив ангелів, то найближчий до Господа збунтувався, загордившись. І Михаїл повалив його з небес - той став дияволом. Тому в християнській традиції Михаїлу приписується перемога над Сатаною, а також роль судді на Страшному Суді. На іконах Михаїл зображується у вигляді молодого чоловіка в обладунках і мечем або списом, яким він скидає диявола.

8 листопада за новим церковним календарем відзначають Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил. Свято було встановлено в IV столітті на Помісному Лаодикійському Соборі (за кілька років до Першого Вселенського Собору). Цього дня вшановують Архистратига Михаїла та Архангелів Гавриїла (сила Божа), Рафаїла (зцілення Боже), Уріїла (світло Боже), Селафіїла (молитовник Божий), Єгудііла (той, хто прославляє Бога), Варахіїла (Благословення Боже) та Єреміїла (піднесення до Бога). Усі вони зміцнюють віру в Ісуса Христа.

 В Україні є сотні храмів на честь Михайла, зокрема, в Києві знаходиться відомий Михайлівський Золотоверхий монастир. Зображення Михайла є на гербі Києва, а на Майдані Незалежності 2002 року встановлено скульптуру Архистратига Михаїла, бо він вважається небесним покровителем Києва.

Свято 8 листопада за старим стилем - день пам'яті священномученика Дмитра Солунського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 26 жовтня

Прикмети на 8 листопада

Про що говорять прикмети на 8 листопада / фото УНІАН

За прикметами дня судять, якими будуть погода і весна:

  • зоря червона - почнуться затяжні холоди;
  • потепління - зима буде з відлигами;
  • день видався сніговий і холодний - і весна такою буде.

У народному календарі 8 листопада - свято Михайлів день. Вважається, що з цього дня потепління можна не чекати до весни.

Що не можна робити 8 листопада

Сенс цього свята - прагнути наблизитися до ангельської чистоти, і чистота має бути насамперед у помислах.

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, з'ясовувати стосунки, особливо з родичами;
  • заздрити, думати про погане;
  • скаржитися на долю;
  • відмовляти в допомозі;
  • брати в руки гострі предмети, пиляти, рубати тощо - є ризик поранитися.

У Михайлів день не слід працювати, краще всі справи зробити напередодні або відкласти на завтра - робота вважається гріхом. За старих часів у цей час намагалися більше відпочивати, щоб набратися сил перед Різдвяним постом.

Що можна робити 8 листопада 

Цього дня слід піти до храму або помолитися вдома. До Архангела Михаїла звертаються з молитвами про зцілення від хвороб, просять про захист від темних сил, таємних і явних ворогів, від воєн, несправедливості та стихійних лих. Також Архистратигу Михаїлу моляться ті, хто очікує на рішення суду: на Страшному суді Архангел вирішує, куди відправити людські душі - в пекло чи в рай.

За старих часів цього дня було заведено ходити в лазню, щоб змити всі гріхи. Але ось голову мити не радили - вважалося, що змиєш розсудливість. Добре також у Михайлів день запросити в дім гостей.

8 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Марфа, Рафаїл, Михайло, Гавриїл.

Вас також можуть зацікавити новини: