Церковне свято 23 травня / pixabay.com

УНІАН розповідає, яке церковне свято сьогодні відзначають православні і про головні заборони дня.  

Православне свято сьогодні, 23 травня - день пам'яті святого апостола Симона Кананіта (Зілота)

Симон народився і жив в I столітті в Кані Галілейській. Він був одним із 12 найближчих учнів Ісуса Христа. Відомо, що саме в будинку Симона відбулося одне з чудес, які зробив Ісус - Він перетворив воду на вино. Вражений побаченим, Симон пішов за Спасителем.

Апостол Симон проповідував в Іудеї, Єгипті, Лівії, Киринеї, Британії. У день Вознесіння Христа він разом з іншими апостолами прийняв дар Святого Духа. Помер Симон мученицькою смертю в другій половині І століття - є версії, що його або стратили, або розіп'яли на хресті. Поховали святого в місті Нікопсії, але його мощі знаходяться в трьох місцях: в Симоно-Кананітському храмі в Новому Афоні, в базиліці апостола Андрія Первозванного в Кельні і в соборі Святого Петра у Ватикані.

Відео дня

Народне свято 23 травня називається Симонів день.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 23 травня

Народні прикмети 23 травня / pixabay.com

За прикметами дня судили про те, якими будуть погода і літо:

  • якщо в цей день дощ - літо теж буде дощове;
  • увечері зібралися купчасті хмари - завтра буде гарна погода;
  • птахи співають до світанку - до дощу.

Також помічали, якщо у нори крота було багато землі - бути дощу, а якщо дружно дзижчать бджоли - встановиться сонячна і ясна погода. 

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 23 травня

У цей день наші предки святкували іменини Матінки-Землі - її намагалися не турбувати, тому всі роботи на городі та в полі відкладали на потім. Сьогодні не можна брати в руки лопату, граблі, пересаджувати рослини - робити те, що може травмувати землю.

У цей день категорично не можна лінуватися - обов'язково слід зробити хоча б невелике прибирання в будинку. Вважається, що у тих, у кого в день святого Симона буде безлад в домі, в житті теж настане хаос.

Що сьогодні можна робити

Святого апостола Симона вважають покровителем подружжя - йому моляться про благополуччя в сімейному житті, а жінки просять уберегти їх від життєвих небезпек і труднощів. Також у святого просять зцілення від хвороб.

Вважалося, що сьогодні потрібно обов'язково пройтися босоніж по сирій землі - щоб вилікуватися від хвороб і набратися сили. Наші предки в цей день збирали лікарські трави. Їх приносили в дім, розкладали по кутах і вішали в пучку над вхідними дверима - для захисту від злих людей.

Вас також можуть зацікавити новини: