Церковне свято 21 липня / Фото ua.depositphotos.com

День Казанської ікони Божої Матері, який святкують двічі на рік - 21 липня та 4 листопада. А також день пам'яті двох Прокопіїв.

Яке сьогодні церковне свято - великомученика Прокопія

Юнак був родом з Єрусалиму, в миру його звали Неаній. Виховувався в сім'ї батька-християнина і матері-язичниці. Отримавши чудову освіту, Неаній був посланий на службу до імператора Діоклітіана. 

У 303 році, коли гоніння на християн було жахливим, юнака відправили з посланням в Олександрію, щоб переслідувати Церкву Божу. В дорозі на нього зійшло одкровення і з'явився перед ним Ісус. У той момент Неаній відчув радість і духовне щастя, зрікся язичницьких богів і бився за християнство проти варварів-язичників.

Відео дня

Одного разу мати Неанія сама прийшла до імператора Діоклітіана зі скаргою на сина за те, що він не шанує вітчизняних богів. Юнак був викликаний на суд, де йому вручили послання імператора. Він прочитав його, а потім розірвав. Прокурор розцінив це, як неповагу до влади, і хлопця кинули в темницю. В один із днів ув'язнення до Неанія з'явився Ісус і хрестив його під ім'ям Прокопій.

Читайте такожВихідні у серпні 2021: скільки відпочиватимуть українціЙого морили голодом і катували, змушуючи зректися віри, але юнак був твердий. Бачачи його духовну силу, багато стражників самі увірували в Господа. І мати Неанія, вражена стражданнями сина, сповідалася і прийняла християнство. Тоді новий прокурор зрозумів, що тортури марні і наказав стратити зрадника мечем.

Юнакові відсікли голову, а вночі того ж дня віруючі взяли його багатостраждальне тіло і довірили землі.

Церковне свято 21 липня - Блаженного Прокопія, Устюзького чудотворця

Прокопій свого часу відмовився від католицької віри і прийняв православ'я. Наслідуючи подвигу ченців, він роздав своє майно бідним і ступив на шлях юродства Христа заради. Ходив в рваному одязі, брав їжу тільки у благочестивих християн, спав на землі і невпинно молився.

За свої подвиги Прокопій удостоївся дару прозорливості від Господа. У 1290 році він ходив по місту і закликав усіх молитися, щоб буря, що насувається, обійшла місто стороною. Городяни кинулися в храм і молилися разом з юродивим Пресвятій Богородиці. У той же час вогняний смерч раптово минув місто. За 20 верст від Устюга впало градом розпечене каміння, роздробивши і знищивши безліч дерев, але при цьому, з милості Божої, явленої завдяки заступництву блаженного Прокопія, ніхто з людей не постраждав і навіть худоба залишилася неушкодженою. 

Від ікони Божої Матері потекли пахощі, які віруючі набирали в судини - згодом від помазання цим світом отримували зцілення. 

Поховали Прокопія в 1471 році у Великому Устюзі, а на місці його поховання звели храм.

Прикмети 21 липня

Прикмети 21 липня / фото ua.depositphotos.com
  • Туман з ранку - погода буде хорошою;
  • Бджоли поводяться агресивно - чекати посушливих днів;
  • Польові вінки закривають квіти - до опадів;
  • Погода в цей день така ж, як буде 2 серпня.

Що сьогодні не можна робити

  • Шкодувати про що-небудь. Сьогодні фортуна особливо уважна і, якщо людина буде скаржитися на життя, то її чекають дуже серйозні неприємності;
  • Прибирати в будинку і виконувати будь-які необов'язкові дії - в свято Казанської ікони Божої Матері це вважається гріхом;
  • Влаштовуватися на роботу, звільнятися і укладати договори - пошкодуєте про своє рішення.

Що можна робити 21 липня

Що можна робити сьогодні / ua.depositphotos.com

У народі вважається, що до цього дня чорниця вже щосили встигає і її можна збирати. Наші предки використовували не тільки ягоди, а й листя - робили з них лікарські засоби. 

Вас також може зацікавити: