Церковне свято 14 серпня / depositphotos.com

У цей день починається Успенський піст 2022. Триває він всього два тижні, але вважається таким же суворим, як і Великий. Згідно з переказами, Пресвята Діва, готуючись до вічного життя, багато постилася і молилася, щоб очистити душу і тіло. Ми, смертні, повинні вдаватися до посту, щоб стати ближче до матері Ісуса.

Сьогодні віруючі також святкують Медовий Спас 2022 - день, коли замолюються "бабині" гріхи. Вважається, що саме на перший спас жінкам прощаються всі їхні гріховні діяння. 

Яке сьогодні церковне свято - походження чесних древ Животворящого Хреста

У 1164 році князю Андрію Боголюбському і грецькому царю Мануїлу потрібно було виступати на лайку. Боголюбський взяв з собою в похід хрест і ікону Богородиці. Їх перед військом несли священики, здійснюючи молебні і окропляючи водою воїнів. Ісус допоміг Боголюбському перемогти ворогів. Після повернення князь побачив, як промінь світла висвітлює військо.

Відео дня

Він розповів про це царю Мануїлу, той також здобув перемогу над ворогами. Вирішив, що це все сталося завдяки Господу і встановив свято походження чесних древ Животворящого Хреста.

Свято 14 серпня - Макавеїв

Мученика Макавеї: Аким, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім, Маркелл, мати їх Соломонія і вчитель Єлеазар постраждали незадовго до Різдва Христового. Царі Сирії змушували зректися юдейства і прийняти грецький - язичницький - закон. Мучеників також примусили це зробити, але вони відмовилися. Старець - учитель Елеазар - сказав, що він швидше помре, ніж зречеться від Господа. Не захотів навіть зробити вигляд, що він їсть жертовне м'ясо. За це його і стратили.

Синів і Соломонію також довго мучили, але вони не зрадили своєї віри. Їх довго катували тортурами, а потім деяких вбили мечем, а деяких спалили. Вмираючи, кожен з них сподівався на неділю і вічне життя. 

Прикмети 14 серпня

Прикмети 14 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • цвітіння кульбаб - до теплої осені;
  • троянди відцвіли - до ранніх холодів;
  • погода 14 серпня така ж, як буде 28 серпня;
  • вітряна погода - до холодної і сніжної зими.

Що не можна сьогодні робити

У цей день забороняється прибирати будинки, рукодільничати і голосно спілкуватися. Не можна також лаятися і лихословити, навпаки, потрібно бажати всім добра.

Що можна робити 14 серпня

У цей день прийнято святити маки / REUTERS

Православні віруючі сьогодні ходять до церкви, щоб освятити воду, квіти і мак. У народі дівчата ходили в ліс за рослинами, грали і співали пісні. Із зібраних квітів в'язали букети і додавали до них червону стрічку - такий оберіг гарантував здоров'я і благополуччя в родині.

Вас також можуть зацікавити новини: