Церковне свято 5 серпня / depositphotos.com

Сьогодні християни згадують священномученика Трохим, Феофіла та ще тринадцять святих, які стали жертвами язичників під час гоніння на християн за часів правління імператора Діоклетіана.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 5 серпня - Трофимів день.

Яке сьогодні церковне свято - Почаївської ікони Пресвятої Богородиці

У XIV столітті в Почаївській печері рятувалися два ченці. Одного разу їм прийшло видіння Пресвятої Богородиці, що стояла на камені, оперезана вогнем. Коли ченці підійшли ближче, вони побачили, що на камені залишився відбиток стопи Божої Матері, з якого текла вода. Цей відбиток зберігається досі, вода з нього ніколи не убуває. Біля того каменю донині відбуваються чудеса.

Відео дня

У 1597 році ікону Богоматері, яка славилася чудотворною, принесли на Почаївську гору. Там побудували храм, число ченців стало збільшуватися, незабаром виникла Почаївська лавра. У 1675 році обитель була врятована від нападу турків завдяки молитвам ченців. 

Свято 5 серпня - день пам'яті священномученика Аполлінарія

Аполлінарій був учнем апостола Петра, який посвятив його в єпископи міста Равенни. Там святий зцілив сліпого сина одного з воїнів, а потім - дружину трибуна. Незабаром ці люди прийняли християнство. Вони приходили до Аполлінарія слухати проповіді і молитися Ісусу.

Правитель міста закликав Аполлінарія до себе і змушував принести жертву язичницьким ідолам. Коли святий відмовився, його мучили так, що він ледь не помер. Вислали мученика з міста, але він повернувся назад і хрестив кількох людей. Його знову вигнали з Равенни, але він щоразу повертався.

Аполлінарій жив і проповідував багато років, але одного разу язичники схопили його і жорстоко побили. Через кілька днів священномученик помер.

Прикмети 5 серпня

Повір'я на 5 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • з'їсти сиру ягоду калини - до невдачі в любові;
  • з'їсти сиру ягоду малини - до великого взаємного почуття;
  • приснився хліб - до сварки.

Що не можна сьогодні робити

Наші пращури вірили, що на Трохима самотнім хлопцям не можна ходити в ліс. У цей день русалки там водять хороводи і, якщо потрапити їм на очі, то лоскочуть до смерті або напустять лихоманку. Сьогодні також не можна довго спати, бо успіх від вас відвернеться. Забороняється рубати гілки калини та малини.

Що можна робити 5 серпня

У цей день прийнято збирати урожай. Вважається, що 5 серпня - найбільш сприятлива дата для збору ягід в лісі, приготування заготовок варення, варіння компотів.

Вас також можуть зацікавити новини: