Яке свято 11 грудня / фото УНІАН

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день гір (ООН), Міжнародний день танго, День калейдоскопа, Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою, Міжнародний день умовно безкоштовних програм, День заснування Дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ".

У США - День державності штату Індіана, День кілець з локшини, День мобільних додатків, День "Їсти бублик", День прикраси пряникового будиночка, в Буркіна-Фасо - День Республіки, в Іраку - День заснування Союзу курдських жінок, на Філіппінах - День провінції Пампанга, на Мадагаскарі - День Четвертої республіки, в Малайзії - День султана Селангора, в Бразилії - День інженера, в Канаді - День прийняття Вестмінстерського статуту.

Пам'ятні дати 11 грудня, річниці та події

11 грудня 1946 року при ООН був організований ЮНІСЕФ - "Надзвичайний фонд захисту дітей ООН". Він був заснований в якості тимчасової допоміжної організації для надання допомоги дітям, в тому числі постраждалим в результаті Другої світової війни. У 1953 році ООН зробила організацію постійною і розширила коло її діяльності, а Фонд отримав своє нинішнє найменування зі збереженням первісної абревіатури UNICEF. У 1965 році Дитячий фонд ООН отримав Нобелівську премію миру. 

Відео дня

Читайте такожДень Святого Миколая 2021: коли відзначати, що робити, який подарунок придбати дитині11 грудня 1972 року екіпаж "Аполлона-17" став останнім, хто ступив на місячну поверхню з людей. "Аполлон-17" був запущений 7 грудня 1972 року і повернувся на Землю 19 грудня. У команду космічного корабля увійшли командир Юджин Сернан, пілот командного модуля Роналд Еванс і пілот місячного модуля – перший вчений-космонавт, геолог Харрісон Шміт. У той час, як Еванс здійснював витки навколо Місяця, Шміт і Сернан за час трьох вилазок, що тривали по 7,2, 7,6 і 7,3 години, зібрали рекордні 110 кг місячної породи. Екіпаж пройшов на місяцеході 34 км по долині Тельця, відкрив в кратері Шорті так звану "помаранчевий бруд", що представляє собою помаранчеві кульки зі склоподібного матеріалу, і залишив на місячній поверхні комплекс найскладнішого обладнання.

На сьогоднішній день ця місія залишається останнім пілотованим польотом до місяця і останньою висадкою людей на її поверхню. Пластина, залишена на сходах нижньої щаблі Челленджера, говорить: "Тут людина завершила своє перше дослідження Місяця, грудень 1972, н.е. Нехай дух світу, з яким ми прибули, відіб'ється в життях всього людства". На пластині зображені дві земні півкулі і видима сторона місяця, а також підписи Сернана, Еванса, Шміта і президента Річарда Ніксона.

У 2000 році в США почалася регулярна експлуатація високошвидкісних поїздів "Acela Express".

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 11 грудня вшановує пам'ять трьох святих - Василя, Стефана, Григорія. У народі цей день називають "Сойкіним". Ще церква вшановує пам'ять мученика Іринарха Севастійського.

Що сьогодні не можна робити

Не можна лаятися, краще стримувати свої емоції і бути розсудливими. Постарайтеся не прибирати будинок ввечері, щоб не відсвяткувати Різдво з нечистю. А також не варто займати нічого сусідам - можна віддати своє щастя. 

Прикмети на 11 грудня     

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • ворони літають по небу - бути швидкому снігопаду;
  • ворони розсілися по землі - до відлиги, а якщо сидять зграями на нижніх гілках або в самій кроні дерев - бути негодою з вітром. 

Іменини 11 грудня 

Іменини у Василя, Григорія, Анни, Миколи та Андрія.

Читайте також: