Яке свято 13 січня / фото УНІАН, Валерій Шмаков

У цей день у світі відзначаються День здійснення мрії, День випадкових попутників.

У США - День пам'яті Стівена Фостера, Корейсько-Американський день, День гумового каченяти, День "Нормальна вага, здоровий вигляд", День наклейки, День десерту "Персик Мельба", у Франції - День гіперчутливості, в Литві - День пам'яті захисників свободи, в Скандинавії - День святого батога, в Індії - Свято палаючих багать "Лорі", в Монголії - День Конституції, в Того - День звільнення, в Кабо-Верде - День демократії, в Таїланді - День авіації.

Пам'ятні дати 13 січня, річниці та події

У 1840 році на шляху з Нью-Йорка в Стонінгтон зазнав катастрофи колісний пароплав "Лексінгтон". В результаті пожежі, що виникла на борту судна, загинули 140 осіб.

Відео дня

У 1915 році стався землетрус поблизу італійського Авеццано. Загинули 30 тисяч людей.

У 1957 році компанія Wham-O почала випуск фрісбі - літаючих дисків.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 13 січня вшановує пам'ять преподобної Меланії, святкує Щедрий вечір. Також зазначається Старий Новий рік. Господині готують святкову вечерю, яку в народі називають щедрою, страви не є пісними. Ще 13 січня за церковним календарем відзначається Васильєв вечір (за старим стилем - 31 грудня - переддень Нового року). Свято отримало назву від імені святого Василія Великого - архієпископа.

Що сьогодні не можна робити

Уникайте сварок і помиріться з усіма, з ким посварилися. Рекомендується не виносити з дому сміття - винесіть щастя. Не можна вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети.

Прикмети на 13 січня      

Народні прикмети сьогодні / REUTERS

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • йде сніг - до хорошого врожаю;
  • ніч ясна - рік буде щасливим;
  • іній рясно вкрив дерева - до врожаю зернових;
  • відлига - до теплого літа.

Іменини 13 січня 

Іменини у Меланії, Михайла і Петра.

Вас також можуть зацікавити новини: