Церковне свято 19 серпня / pixabay.com

Сьогодні православні віруючі відзначають два великі свята - Преображення Господнє 2022 та Яблучний Спас 2022. У цю дату прийнято ходити до церкви, ставити свічки, молитися святим та дотримуватися християнських традицій. Також досі триває Успенський піст 2022, тому варто бути вибірковими в їжі. Крім того, віруючі 19 серпня вшановують пам'ять кількох святих.

Церковне свято 19 серпня - день пам'яті святителя Феоктиста

Феоктист був одним з великих старців, які могли зцілювати молитвою. Вилікував від хвороб Микиту, який пізніше став святителем Новгородським. У 1110 році, 11 лютого, він бачив небесне затемнення: з'явився вогненний стовп від землі до неба і блискавка освітили всю землю, потім прогримів грім; вогненний стовп стояв над кам'яною трапезою, так що не було видно Хреста; потім перейшов на церкву і став над труною преподобного Феодосія, а потім, повернувшись на схід, став невидимий.

Святитель брав участь у перенесенні мощей Бориса і Гліба, пізніше освятив церкву. Помер у Чернігові.

Відео дня

Прикмети 19 серпня

  • яка погода на Яблучний Спас, така буде і на Покров (14 жовтня);
  • 19 серпня сухий день - осінь буде без дощів, сонячний і жаркий - чекайте морозну зиму;
  • якщо до цього дня листя на деревах пожовкли - скоро різко похолодає.

Що сьогодні не можна робити

У день Яблучного Спаса заборонено важко працювати, шити, в'язати і займатися будь-якими домашніми справами, крім готування і садівництва. Також сьогодні заборонено вбивати комах.

Що можна робити 19 серпня

До цієї дати господині робили заготовки з яблук. У саме свято в церквах проводяться богослужіння, можна святити яблука і мед. На Яблучний Спас прийнято пригощати фруктами знайомих і незнайомих людей.

Вас також можуть зацікавити новини: